Guvernul renunță la taxarea suplimentară a micilor firme

FOTO: Gov.ro
Nicolae Ciucă. FOTO: Gov.ro

Guvernul renunță să mai oblige microîntreprinderile care realizează venituri cuprinse între 500.000 și un milion de euro să plătească impozit pe profit de 16%.

Anterior, Guvernul anunțase că microîntreprinderile care realizează venituri între 500.000 și un milion de euro vor fi taxate precum cele care realizează venituri de peste un milion de euro, adică vor fi obligate să plătească un impozit pe profit de 16%.

În prezent, microîntreprinderile ce realizează venituri de sub un milion de euro pe an plătesc doar un impozit pe venit de 1% dacă au cel puțin un angajat și de 3% dacă nu au niciun angajat. De asemenea, plătesc și impozit pe dividende de 5%.

Nicolae Ciucă a anunțat că regimul fical va rămâne neschimbat din acest punct de vedere pentru a nu afecta mediul de afaceri.

„Pentru că am văzut o serie de dezbateri generate pe tema coborârii începând cu 1 ianuarie 2022 a plafonului de încadrare pentru microîntreprinderi de la 1.000.000 de euro la 500.000 de euro, aș dori să clarific de pe-acum acest lucru: Guvernul nu va aproba o astfel de inițiativă, antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil și prietenos pentru a-și dezvolta și consolida afacerile cinstit. Nu trebuie taxați suplimentar și am discutat și analizat, vom respecta prevederile aplicării Codului fiscal”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern de vineri, 17 decembrie.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.