Guvernul interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul public. Bugetarii pot lucra până la 70 de ani

Guvernul României e condus de Florin Cîțu. Foto: Gov.ro

Guvernul condus de Florin Cîțu va aproba astăzi cumulul pensiei cu salariul în sistemul public, punând capăt unei practici larg răspândite printre bugetarii de lux.

Premierul liberal a anunțat că vârsta de pensionare pentru bugetari va crește până la 70 de ani, însă această limită va fi opțională.

De asemenea, Cîțu a spus că persoanele care au ieșit deja la pensie pot reveni la muncă în instituțiile publice, dar reangajarea este condiționată de renunțarea la pensie.

În cazul continuării activității, desfășurării activității, ori a încadrării în condițiile din prezenta lege, angajatorul are obligația să informeze casa de pensii competentă, în termen de 30 de zile calendaristice de la exprimarea opțiunii sau de la data încadrării.

Florin Cîțu și liberalii sunt îngrijorați de deficitul tot mai mare la bugetul de pensii, acesta fiind în prezent la peste 17 miliarde de lei, iar bilanțul se va deteriora în următorii ani.

”Ce avem clar, această ordonanță care a fost în dezbatere publică și are toate avizele și este gata și este opțional dacă vrei să stai la locul de muncă să poți să rămâi până la 70 de ani. Ăsta e singurul proiect despre care discutăm”, a declarat Florin Cîțu.

Guvernul dorește să modifice și sistemul de pensii speciale, care le permite unor bugetari să iasă pla pensie după doar 25 de ani de muncă, dar și cu o pensie mai mare decât salariul.