Guvernul ”îngheață” salariile bugetarilor, pensiile de serviciu și punctul de amendă

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de OUG care urmează să fie aprobat în prima ședință a Guvernului Florin Cîțu. Documentul vine cu câteva măsuri dure pentru bugetari.

Pe lângă salariile bugetarilor, Guvernul vrea ca în 2021 să înghețe toate pensiile de serviciu, dar și punctul de amendă.

Primul articol al proiectului de OUG vorbește despre menținerea veniturilor tuturor angajaților plătiți din bani publici în 2021 la nivelul lunii decembrie 2020:

”Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru lunadecembrie 2020 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie și îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiții”.

Noul Guvern de coaliție este așteptat să înghețe și toate celelalte privilegii de care se bucură majoritatea bugetarilor, diferitele sporuri și indemnizații. Sunt afectați atât angajații civili ai statului, cât și personalul militar.

Guvernul Cîțu ”îngheață” și pensiile de serviciu

Mai mult, proiectul de OUG prevede amânarea tuturor măririlor programate de precedentele guvernări.

Se va amâna acordarea venitului minim de incluziune (pentru familiile şi persoanele singure, aflate în situaţie de dificultate, în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială) până la 1 aprilie 2022.

Proiectul prevede că toate pensiile de serviciu, atât cele ale pensionarilor care provin din Aviaţia Civilă, foştii grefieri (personalul auxiliar al instanţelor şi parchetelor), foştii parlamentari, pensiile foştilor diplomaţi şi ale urmaşilor acestora, pensiile foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi, pensiile foştilor parlamentari şi pensiile militare nu se vor mai actualiza în 2021 cu rata inflaţiei.

De asemenea, se va amâna majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice din domeniul medico-farmaceutic din universităţi până în 2022.