Guvernul dă ordonanță pentru a interzice Uber și Taxify

aplicatia uber
Uber și Taxify ar putea fi scoase de pe piață de Guvern Foto: Alexander Torrenegra via Wikimedia Commmons

Ministerul Dezvoltării a propus un proiect de lege prin care toți cei care transportă persoane în regim de taxi, dar nu au autorizație, să fie amendați la fiecare abatere.

Acest lucru ar însemna sfârșitul serviciilor Uber sau Taxify, folosite tot mai mult în mediul urban ca o alternativă la companiile de taxi.

În prezent, cei prinşi sunt amendaţi dacă efectuează „în mod repetat” transport public, contra cost, în regim de taxi, dar fără autorizaţie. Amenda este între 1.000 lei şi 5.000 lei.

Proiectul de ordonanță elimină din legislație sintagma ”în mod repetat”, Ministerul Dezvoltării motivând decizia prin faptul că este dificil pentru organele de control să probeze caracterul repetitiv al faptei.

”Activitatea de transport de persoane în regim de taximetrie cu încălcarea prevederilor legale determină consecinţe negative asupra strategiilor autorităţilor administraţiei publice locale în privinţa transportului public local, cu impact negativ asupra mediului înconjurător din cauza creşterii poluării”, se mai precizează în motivația măsurii.

Vestea vine la doar câteva săptămâni după ce taximetriștii au protestat în fața Guvernului, fiind nemulțumiți de concurența neloială a firmelor de car-sharing, precum Uber sau Taxify.

Aceste două companii au împreună peste 2 milioane de utilizatori activi.

Un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) arată că 100% dintre utilizatorii de aplicaţii de mobilitate urbană vor ca acestea să existe în continuare pe piaţa locală.