Guvernul ar putea cere purtarea doar a măștilor FFP2

FOTO: OrnaW/Pixabay.com
FOTO: OrnaW/Pixabay.com

Reprezentanții Guvernului au avut o întâlnire în care au analizat măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de coronavirus. La întâlnire au fost invitați să participe miniștri și reprezentanți ai ministerelor Sănătății, Finanțelor, Justiției, Educației, Muncii și Solidarității Sociale, precum și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Printre altele s-a discutat despre furnizarea de măști gratuite elevilor care au nevoie, alături de capacitatea de a se administra testele în școală. De asemenea, a fost prezentată ca soluții alternanța program de lucru, respectiv șomaj tehnic.

Guvernul spune că în cadrul întâlnirii a fost prezentată evoluția pandemiei în țară și la nivelul Uniunii Europene, fiind evidențiate o serie de măsuri avute în vedere în funcție de această situație, care să protejeze sănătatea românilor și să permită continuarea funcționării școlilor, precum și a sectoarelor economice.

„Continuarea vaccinării a fost subliniată ca fiind cea mai sigură soluție de protejare a vieții și sănătății românilor față de formele grave de îmbolnăvire generate de SARS-CoV-2.

Pe de altă parte, una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție, care ar putea fi generalizată la nivelul întregii țări, rămâne portul corect al măștii chirurgicale sau al altor tipuri de măști care să respecte standardele FFP2.

În privința situației din școli, pentru protejarea sănătății copiilor și a personalului didactic, s-a analizat eficiența programelor de testare a elevilor și posibilitatea ca în pachetul de măsuri să fie inclusă și oferirea de măști gratuite elevilor care au nevoie, alături de capacitatea de a se administra testele în școală.

Pentru continuarea în bune condiții atât a funcționării serviciilor publice, cât și a activităților economice care să mențină locurile de muncă, au fost prezentate ca soluții alternanța program de lucru, respectiv șomaj tehnic. În acest sens, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor se vor asigura că sunt pregătite resursele financiare necesare”, se arată în comunicatul Executivului.

Creșterea numărului de cazuri de COVI-19 în cel de al cincilea val nu va putea fi oprită, însă este importantă viteza de creștere, iar România „trebuie să fie pregătită pentru ce este mai rău”, a declarat în data de 30 decembrie 2021, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

El a spus că, dacă există un număr mare de cazuri de COVID într-un interval scurt de timp, atunci există pericolul de a bloca sistemul de sănătate. Alexandru Rafila mai spus că sunt foarte multe necunoscute despre această variantă Omicron şi este bine să fim pregătiţi pentru ce este mai rău:

„Nu o să putem opri creşterea, importantă este viteza de creştere pentru că în momentul ai 25.000 de cazuri într-o zi şi ai 10% dintre persoane care au nevoie de internare în spital asta înseamnă totuşi 2500 de persoane care se internează zilnic:

În condiţiile în care evoluţia e mai uşoară, durata spitalizării scade, avem o medicaţie antivirală eficientă şi poţi să externezi mai repede, atunci lucrurile încep să funcţioneze, dar deocamdată sunt foarte multe necunoscute şi e bine să fim pregătiţi pentru ce este mai rău şi lucrurile să se întâmple mai bine şi să putem să facem faţă acestui val potenţial”.