Grupul ALDE din Parlamentul European se leapădă de partidul lui Tăriceanu

FOTO: senat.ro călin popescu tăriceanu fujitsu siemens
Călin Popescu Tăriceanu. FOTO: senat.ro

Belgianul Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, vrea să excludă din rândurile sale partidul românesc ALDE, condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit unei scrisori a fostului premier belgian, procedurile pentru excluderea românilor din Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa au început la finalul lunii trecute, scrie Europa FM.

Verhofstadt îl acuză pe Tăriceanu că nu a respectat angajamentele pe care le-a luat în fața partenerilor din grupul politic european, dar și că ALDE România a alunecat pe o pantă antiliberală.

“Din păcate, după șase luni de zile, câteva întâlniri și mai multe schimburi de scrisori, nu a existat niciun semn că promisiunea va fi respectată. Continuă să apară tentative de decriminalizare a corupției, iar Justiția e în continuare reformată prin ordonanțe de urgență emise fără consultarea Parlamentului”, scrie Guy Verhofstadt, potrivit sursei citate.

“O justiție independentă și imparțială, capabilă să lupte fără să se teamă, diversitatea mediilor de informare și o societate civilă activă în toate statele membre ale Uniunii sunt piloni esențiali ai unei piețe interne funcționale și a unui mediu de investiții credibil, dar, mai important, precondiții pentru ca Europa să rămână un continent liber și democratic”, adaugă liderul grupului ALDE din Parlamentul European și una dintre cei mai vocali și influenți politicieni de la Bruxelles.

Concluzia belgianului este cruntă pentru partidul condus de Tăriceanu: “Subminarea sistematică acestor valori nu poate fi făcută în numele nostru și, cu siguranță, nu folosindu-se numele nostru.”

Norica Nicolai, eurodeputat ALDE, crede că solicitarea liderului europarlamentarilor ALDE nu este relevantă. ALDE România are în prezent 3 parlamentari europeni la Bruxelles.