Gruparea bască ETA renunță la atentate și depune armele

ETA
Membri ETA trag focuri de armă în timpul Zilei Soldatului Basc din 2006 / Foto: Barcelona Indymedia Wikimedia Commons

Gruparea separatistă ETA a anunțat o „încetare definitivă” a campaniei sale de atentate. Într-o declarație pentru BBC, organizația bască a cerut guvernelor din Spania și din Franța să răspundă printr-un „proces de dialog direct”.

Dacă va fi respectată, declarația va pune punct unui șir de violențe vechi de peste 40 de ani, care a dus la uciderea a peste 800 de oameni. Premierul spaniol a spus că decizia ETA este „o victorie a democrației, a legii și a rațiunii”.

Declarația ETA vine în urma unei conferințe din această săptămână, organizată în Țara Bascilor, la care a participat și fostul secretar general al ONU Kofi Annan. El a cerut ETA să renunțe la violență.

ETA renunță la activitățile armate

„O nouă eră politică se deschide. Ne aflăm în fața unei oportunități istorice de a obține o soluție corectă și democratică pentru vechiul conflict politic”, sună declarația organizației basce. „ETA a decis încetarea definitivă a activităților sale armate. ETA cere guvernelor francez și spaniol să înceapă un proces de dialog direct cu scopul de a rezolva consecințele conflictului și terminarea acestuia”, a continuat declarația oferită BBC.

Guvernul socialist din Spania continuă să insiste că nu va negocia o posibilă auto-determinare a Țării Bascilor până când ETA nu se dizolvă.

Guvernul este prudent în a începe noi negocieri de pace, după ce ultima încercare a eșuat. În 2006, un grup al organizației a anunțat o încetare a focului permanentă, dar promisiunea a fost încălcată prin amplasarea unei mașini-capcană în parcarea unui aeroport din Madrid, ceea ce a dus la moartea a două persoane.

ETA, foarte slăbită

Analiștii consideră că de această dată lucrurile vor sta diferit. În primul rând, ETA nu a mai ucis nicio persoană în ultimii doi ani, iar de mai multe luni de zile susținătorii ETA nu au mai organizat proteste de stradă.

În plus, se consideră că gruparea a fost foarte slăbită în urma unei acțiuni concertate a forțelor de ordine spaniole și franceze. Zeci de militanți ETA, inclusiv lideri, au fost arestați și trimiși la închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.