Greve pe aeroporturi din Europa. Angajații TAROM se pregătesc și ei de protest

FOTO: bilaleldaou/Pixabay.com
FOTO: bilaleldaou/Pixabay.com

Mii de zboruri au fost anulate zilele trecute din cauza numeroaselor greve care au loc pe aeroporturi din Italia. Și lucrători de pe Aeroportul Gatwick din Marea Britanie anunță că între 28 iulie și 8 august vor intra în grevă.

Vor protesta muncitorii, de la patru firme, iar printre ei se află manipulatorii de bagaje și personalul de la sol. Printre companiile aeriene care vor fi afectate se numără British Airways, EasyJet, Ryanair, Ryanair, Tui, Westjet și Wizz, a precizat sindicatul.

Personalul nu este angajat de Aeroportul Gatwick, ci lucrează la patru firme: ASC, Menzies Aviation, GGS și DHL Services.

Aceste companii furnizează servicii pentru marile companii aeriene, inclusiv servicii de handling la sol, de manipulare a bagajelor și de înregistrare.

Aproximativ 100 de angajați și tehnicieni de securitate aeroportuară vor ieși în stradă la aeroportul din Birmingham începând cu 18 iulie, dar aeroportul a declarat că, în cazul în care va avea loc o grevă, efectul acesteia va fi limitat, fără anulări.

Valoarea maximă a despăgubirilor în cazul unui zbor întârziat din cauza unei greve se ridică la 600 de euro. Aceasta se calculează în funcție de orele de întârziere până la sosirea propriu-zisă, dar și de distanța rutei aeriene.

Și sindicaliștii TAROM anunță că se pregătesc de grevă invocând faptul că angajaților nu li se respectă prevederile Contractului Colectiv de Muncă, încheiat pentru anii 2022-2024.