Greva transportatorilor a durat doar câteva ore

autobuzul viitorului mercedes benz daimler
Foto: daimler.com

Transportatorii de persoane au fost în grevă generală, în semn de protest față de prevederile proiectului de Ordin al ministrului transporturilor privind organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere.

„La intervenţia conducerii Comisiei de transporturi din Camera Deputaţilor, protestul început în toată ţara de membrii Federaţiei Operatorilor Români de Transport – FORT încetează”, se arată într-un comunicat al federaţiei, care a adăugat că ”ordinul de ministru este istorie în acest moment”.

Traficul rutier cu persoane a fost afectat în cel puțin 19 județe din țară și aproape un milion de oameni vor fi nevoiți să caute metode de transport alternative.

Pe de altă parte, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) nu va participa la greva transportatorilor de joi, solicitând o întâlnire de urgență cu premierul Viorica Dăncilă.

Greva Transportatorilor a ținut doar câteva ore

”Am trimis astăzi o adresă către premierul Viorica Dăncilă, pentru detensionarea situaţiei. I-am propus doamnei prim ministru o întâlnire cu transportatorii rutieri de persoane, pentru a-i explica ce se întâmplă cu noi şi ce nemulţumiri avem în legătură cu ministrul Transporturilor. Trebuie să avem respectul cuvenit faţă de cetăţenii care au plătit abonamente şi bilete, care nu pot înţelege ce a făcut domnul ministru, astfel încât tot pe noi ne vor blama, dacă întrerupem transportul în toată ţara”, se precizează în comunicatul confederației, care îl acuză pe ministrul Transporturilor, Lucian Șova, că vrea să distrugă transportul de persoane cu capital românesc.

Ordinul de ministru modifică regulile de atribuire a licenţelor de transport rutier de persoane.

„Nu a făcut niciun efort pentru a elimina pirateria din acest domeniu, dar face toate demersurile pentru a elimina transportatorii care funcţionează legal, în condiţiile actuale ale pieţei, deşi toţi au câştigat licitaţiile respectând condiţiile impuse de lege, nu înseamnă decât a aduce pe altcineva în locul celor care au investit deja în parcurile auto actuale. Domnia sa este promotorul activităţii neautorizate, nelicenţiate din România, este cel care a creat haos pe piaţa de transport persoane, prin introducerea sintagmelor ‘în mod repetat’ şi ‘în mod permanent’ în Legea 38/2003 în anul 2015”, se mai precizează în comunicat.

Greva transportatorilor începe joi, la ora 12:00, și va fi menținută timp de 48 de ore, până la rezolvarea problemelor.

Ministrul Șova susține că tot ce vrea este să elimine exclusivitatea pe care o au unele companii în ceea ce privește transportul de persoane între județe.

Dintre cele peste 3.600 de companii de transport rutier de persoane contracost, doar un număr de 325 sunt autorizate în a efectua transport rutier interjudeţean.