Grevă la CFR. Trenurile au fost oprite în gări

FOTO: Răzvan-Victor Preda/CFR Călători - Facebook
FOTO: Răzvan-Victor Preda/CFR Călători - Facebook

Două sindicate feroviare importante au anunțat o grevă de avertisment vineri dimineață. Potrivit reprezentanților greviștilor, trenurile nu ai circulat între orele 7:00 și 9:00. 266 de trenuri de călători, private și de marfă nu au circulat, iar sindicaliștii spun că 17.000 de angajați CFR Infrastructură susțin greva de avertisment.

Sindicaliștii spun că au făcut această grevă de avertisment pentru că s-au alocat sume „minuscule” pentru investiții. De asemenea, aceștia mai spun că e într-o stare precară calea de rulare și nu sunt cumpărate rame noi, vagoane sau locomotive, iar 90% dintre gări arată deplorabil.

Se mai acuză și lipsa bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate pe anul în curs, ceea ce conduce la un blocaj generalizat în sectorul feroviar, lipsa salariilor corecte la calea ferată, salarii motivante care să permită înlocuirea unor generaţii de ceferişti. Tinerii nu sunt motivați să devină mecanici sau să ocupe alte posturi.

Situația din calea ferată a atins un nivel critic și reprezintă un real pericol pentru siguranța circulației. Nu s-au întâmplat dezastre precum în Grecia datorită faptului că avem o mulțime de limite de viteză, mai arată sindicaliștii.

Lucrătorii feroviari mai spun că îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă precare, fără grupuri sanitare, echipament individual de protecţie adecvat, cu lipsa de personal, generând un număr foarte mare de ore suplimentare, aspect care afectează starea de sănătate a salariaţilor.

„Scopul acestei greve de avertisment este de a atrage atenția asupra unor probleme urgente din industria feroviară, care includ lipsa contractelor colective de muncă, remunerații inadecvate în raport cu responsabilitățile și calitatea muncii depuse de lucrătorii din domeniu, precum și subfinanțarea companiilor feroviare din administrarea directă a statului, sub incidența Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, spunea Blocul Național Sindical, care susține ferm greva de avertisment”, mai arată angajații care au organizat greva de avertisment.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.