Grădină de zarzavaturi pe acoperișul unei fabrici, în România

gradina pe bloc
Zeci de clujeni au descoperit plăcerea de a cultiva pământul în mijlocul oraşului. Ei au amenajat o grădină pe acoperişul unei fabrici: au plantat produse tradiționale românești – roşii, ardei, castraveţi, ceapă sau usturoi – dar și broccoli, ardei mexican şi rucola, relatează digi24.ro.

Grădina a luat naștere pe acoperişul Fabricii de Pensule din Cluj-Napoca. Cei care au dorit să înveţe ABC-ul agriculturii au venit aici încă de la începutul primăverii, iar acum se văd roadele muncii lor.

gradina
Răsaduri. Foto: Pagina de Facebook Grădina Fluture – spațiu urban comunitar

„Aveam unele noţiuni, dar ne-a şi pregătit, am lucrat în parteneriat cu nişte pasionaţi de permacultură care ne-au dat foarte multe sfaturi utile. Sigur, i-am întrebat şi pe părinţi, care sunt grădinari mai iscusiţi”, a povestit Tudor Brădăţan, unul dintre fermierii de la oraş care vine aproape zilnic pentru a-şi supraveghea culturile.

„Le recomand tuturor clujenilor să adopte un spaţiu pe care să îl îmbogăţească cu fructe şi legume”, adaugă el.

gradina_01
Răsadurile de roșii sunt îngrijite de un „fermier” urban. Foto: Pagina de Facebook Grădina Fluture – spațiu urban comunitar

Spaţiul a fost amenajat de mai multe asociaţii din oraş după modelul grădinilor din străinătate. Au fost aduse 10 tone de pământ, iar cei care s-au ocupat de proiect au vrut să transforme locul într-o oază de linişte.

„Necesită un pic mai multe costuri decât un acoperiş clasic. Pe termen lung merită, deoarece clădirea devine izolată termic. În timpul verii se păstrează răcoare, iar iarna sunt mai multe grade în interior. Am zis că acoperişurile clădirilor betonate din Cluj merită mai mult şi acest prim proiect sper să-i inspire şi pe alţii”, a explicat Roxana Pencea, preşedintele Asociaţiei „Efectul Fluture”, care a inițiat proiectul grădinii de zarzavat urbane.

gradina_03
Recolta de rucola. Foto: Pagina de Facebook Grădina Fluture – spațiu urban comunitar

Grădina de pe acoperişul din Cluj-Napoca are 220 de metri pătraţi. Proiectul a fost finanţat de Fondul de Inovare Civică şi a costat 10.000 de euro.

gradina_04
Răsaduri de rucola și ceapă. Foto: Pagina de Facebook Grădina Fluture – spațiu urban comunitar

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România și în lume, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.