E oficial. Grădinița, obligatorie în România

grădinița obligatorie
Foto: picjumbo_com / pixabay.com

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea pentru modificarea Legii educației naționale. Principala noutate este că, din anul 2020, grupa mare de la grădiniță devine obligatorie.

Astfel, grupa mare devine obligatorie din anul 2020, grupa mijlocie va deveni obligatorie cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică va deveni și ea obligatorie până cel mai târziu în anul 2030.

Legea pentru modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011 aduce și alte noutăți.

De exemplu, din anul 2020 toți cei 4 ani de liceu vor fi obligatorii, cu mențiunea că frecventarea învățământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvență la vârsta de 18 ani.

Iată conținutul exact al noii legi:

1. La articolul 16, alineatele (1) și (2) vor avea următorul cuprins:

Art.16. – (1) Învățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.

(2) Frecventarea învățământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvență la 18 ani.

2. La articolul 24, alineatul (1) va avea următorul cuprins:

Art.24. – (1) Învățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.

Foto: picjumbo_com / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.