Google, amendată de CNCD pentru că a schimbat numele Catedralei Mântuirii Neamului

catedrala mântuirii neamului
Catedrala Mântuirii Neamului. Foto: Mircea Florescu / basilica.ro

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a decis astăzi sancționarea Google România pentru că a permis modificarea numelui Catedralei Mântuirii Neamului în aplicația Google Maps.

”Decizia Google București de a nu lua nicio măsură și de a nu informa Google Ireland Limited cu privire la schimbarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului în Catedrala Prostirii Neamului pe aplicația Google Maps reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de CNCD.

S-a decis sancționarea prin amendă contravențională de 10.000 lei, decizia fiind adoptată cu unanimitate de voturi (8).

Documentul continuă: ”Colegiul director obligă partea reclamată să publice un rezumat al hotărârii cu link pe prima pagină a site-ului Google, varianta în limba română, timp de 10 zile. Se recomandă ca în viitor Google București să informeze acționariatul privind situații similare, să traducă codul de conduită și în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română).”

Tot astăzi, Federația Română de Fotbal a fost sancționată cu amendă contravențională de 5.000 de lei pentru scandările privind comunitatea maghiară de la meciul cu Spania, din septembrie 2019.

În ședința de astăzi au fost sancționați și directorul școlii din Dăgâța și Inspectoratului Școlar Județean Iași, pentru segregarea elevilor de etnie romă la nivelul claselor a V-a. Tot pentru discriminare au fost amendați și primarul din Petrăchioaia și șoferului microbuzului școlar din localitatea limitrofă Capitalei. Cei doi nu i-au permis unei eleve de etnie romă să meargă la școală cu microbuzul.