Ghid de călătorie printre cele mai mari ţepe de pe internet

Pe timp de criză, o categorie de afacerişti îşi freacă palmele de bucurie. Cu ajutorul internetului, escrocii online sunt peste tot cu „ofertele” lor tentante.
 
Deschizi o pagină de internet şi eşti anunţat că, deoarece eşti clientul numărul un milion, ai câştigat sute de mii de dolari, primeşti pe email un mesaj care te roagă să ridici un premiu gigant la loteria străină şi, colac peste pupăză, un african îţi oferă zeci de procente dintr-o moştenire pe care nu poate să o primească decât cu ajutorul tău.
Perspectiva zilei de mâine cu câteva milioane de dolari în buzunar le face pe multe dintre victime să tacă şi să treacă la treabă. Numai că, peste câteva luni de dialog cu escrocii, rămâi fără câteva mii de dolari şi cu visele spulberate.
Pentru a nu trece prin momente ca acestea, GreatNews îţi prezintă cele mai mari escrocherii online ale momentului. Dacă vrei să contribui la limitarea numărului de victime ale acestor escrocherii, distribuie acest articol pe Facebook, Twitter sau Messenger.
Escrocheria nigeriană (Nigerian Scam)
Scurtă descriere: Un străin îţi spune că este viitorul proprietar sau moştenitorul unei averi fabuloase; are nevoie de ajutorul cuiva pentru a scoate banii din ţara sa; alesul eşti tu, iar răsplata e pe măsură: zeci de procente din avere.
Istoric şi victime: Înşelătoria aceasta funcţiona şi în anii ’20 ai secolului trecut. Dacă atunci victimele primeau scrisori din Nigeria, Sierra Leone sau Coasta de Fildeş, astăzi expeditorii au rămas de aceeaşi teapă, numai că toată escrocheria s-a mutat „online”, iar locul scrisorilor a fost luat de mesajele prin email. Contactul tău este luat, alături de zeci de mii de alte contacte, dintr-o lungă listă de emailuri disponibile pe internet.
Autorul emailului promite mari recompense pentu a ajuta oficiali ai guvernului, ai unei agenţii guvernamentale sau, uneori, membri ai unei familii foarte bogate să rezolve o problemă legală. Pe scurt, el spune că legislaţia statului său îl împiedică să acceseze o mare sumă de bani şi are nevoie de ajutorul şi contul tău bancar.
După câteva discuţii, vei fi rugat să trimiţi o sumă de bani pentru întocmirea unor acte. Potrivit unei victime din România, prima dintre sumele trimise a fost de circa 1.700 de lei. victima a trimis banii după ce a vorbit la telefon cu unul dintre oamenii implicaţi în escrocherie. De îndată ce vei lansa ameninţări sau vei refuza în mod repetat să trimiţi bani, escrocii pur şi simplu dispar din viaţa ta. Dar şi contul rămâne gol.
În anii 1920, mai multe persoane din Europa primeau scrisori de la persoane din African. Escrocheria se numea “Prizonierul spaniol”, deoarece expeditorii scrisorilor cereau destinatarilor să îi ajute să elibereze fiul unei familii africane foarte bogate, aflat într-o închisoare din Spania. Victimele, ademenite cu sume fabuloase, plăteau complici ai escrocilor, care pretindeau că încearcă să îi faciliteze evadarea fiului de bogătaşi, evident un personaj fictiv.
Revenind în prezent, trebuie spus că escrocii se folosesc foarte des de autoritatea Băncii Centrale a Nigeriei. Lucrurile au mers atât de departe încât Banca a inclus pe siteul propriu (vezi aici) un anunţ prin care avertizează oamenii să se ferească de răufăcătorii nevăzuţi de pe internet.
Valoare pagubelor este uriaşă, deoarece mulţi au căzut în plasa întinsă de escrocii africani. De exemplu, în anul 1997, răufăcătorii au reuşit să adune circa 100 de milioane de dolari numai de la victimele din Statele Unite. Iar poliţia a anunţat că aceasta e suma oficială, dar cea reală pare a fi mult mai mare, deoarece multe victime au preferat să nu anunţe că au fost păcălite, ferindu-se de ironiile cunoştinţelor.
Escrocheria Loteria Străină (Foreign Lottery Scam)
Scurtă descriere: fără să fi jucat niciodată, primeşti un email în care eşti anunţat că ai câştigat un premiu uriaş (sute de mii sau milioane de dolari) la o loteria străină, fie ea americană, olandeză, italiană sau spaniolă; ţi se spune că, pentru a intra în posesia premiului, trebuie să trimiţi mai întâi câteva zeci sau sute de dolari.
Istoric şi victime: Deşi nu a jucat niciodată la vreo loterie străină, victima primeşte un email prin care e anunţată că a câştigat un premiu uriaş. I se trimit diplome false, poţi chiar suna la un număr de telefon, dar escrocii sunt la celălalt capăt al firului. De altfel, loteriile străine au lansat avertismente despre aceste fraude.
Avertismentele sună clar: nu aveţi cum să câştigaţi dacă nu aţi jucat înainte, iar câştigătorii nu sunt contactaţi numai prin email. Uneori, emailurile conţin linkuri spre site-uri care seamănă leit cu cele oficiale ale unor loterii străine. Asta e doar pentru a da credibilitate escrocheriei. Dacă însă eşti foarte atent la URL-ul paginilor (escroci vs pagina oficiala a loteriei) vei observa diferenţa.
Vei primi şi cecul, precum si copii cu cecurile altora, persoane fictive, desigur. Numai că, înainte de a-ţi primi premiul, este nevoie să depui ceva bani într-un cont. Din nou, cu perspectiva sutelor de mii sau chiar milioanele de dolari în cont, victime depune zeci şi sute de dolari după altele, până se lămureşte că totul a fost o escrocherie.
De multe ori, autorii emailurilor folosesc numele loteriei Free Lotto, una dintre cele mai mari din lume. Aceasta a şi postat pe site un anunţ în care îşi condamnă faptele escrocilor şi se dezice de orice legătură cu aceştia. Anunţul poate fi găsit aici, unde găsiţi şi modul în care puteţi condamna escrocheria.
Escrocheria „Munca la Domiciliu” (Work at Home Scam)
Scurtă descriere: Escrocii oferă kituri care promit oamenilor că vor strânge mari sume de bani postând link-uri pe internet.
Istoric şi victime: Escrocii folosesc, pentru credibilitate, numele unei mari companii din IT. Cel mai adesea aceasta este Google sau Yahoo. Ei spun că, „pentru a câştiga mii de dolari muncind în confortul propriei locuinţe”, nu ai nevoie de cine ştie ce aptitudini, ci doar de un calculator, conexiune la net şi „dorinţa de a trăi din munca la domiciliu”.
Răufăcătorii te atrag cu exemplele oamenilor care sunt plătiţi cu sume generoase de „motorul de căutare”. Aflăm despre Mary din Toronto, de pildă, că a strâns 5.500 de dolari pe lună. Cum? Simplu, atrag escrocii. A comandat un kit care costă 2,95 dolari şi apoi a postat linkuri oferite de Google.
Escrocheria mizează pe abundenţa de victime. Dacă alte escrocherii (loteria străină, frauda nigeriană) presupun o investiţie iniţială de câteva sute de dolari, aici vorbim de doar 3 dolari. Însă problema e că nu sunt numai 3 dolari. O privirea atentă pe secţiunea „Termeni şi condiţii”, pe care puţină lume o citeşte, arată că victima va fi „uşurată” de circa 80 de dolari pe lună. Asta deoarece cei 3 dolari pot fi plătiţi cu cardul, dar condiţiile pe care mai nimeni nu le citeşte presupun şi acordul ca 80 de dolari să fie retraşi lunar din cont.
Amuzant este că escrocii citează articole elogiative despre această „slujbă” din ziare ca New York Tribune sau Los Angeles Tribune. În timp ce primul a existat prin perioada interbelică, al doilea este pur şi simplu o născocire. „A existat” doar în show-ul TV „Lou Grant”.
Mai mult, deşi se prezintă drept o ofertă disponibilă prin intermediul companiei Google (în email eşti anunţat că vei avea contract cu Google), paginile de internet care îţi sunt oferite pentru a-ţi face o părere despre „slujbă” conţin, cu scris mic, note ca „Compania Google nu este asociată în niciun fel cu prezentul website”.
Cum te fereşti de ţepele „muncă la domiciliu”
  • Nu plăti pe cineva să te angajeze, chiar dacă această plată se limitează la cumpărarea de materiale ajutătoare sau a unei calificări. Deci, dacă anunţul implică trimiterea de bani, cel mai probabil te afli în „lotul” victimelor;
  • Dacă ai îndoieli despre firma care îţi oferă jobul, adresează-te Administraţiei Fiscale;
  • Fii mereu cu ochii pe contul bancar, deoarece poţi observa tranzacţii pe care nu le-ai autorizat. Au făcut-o răufăcătorii în numele tău. Contestă imediat tranzacţiile pe care nu le-ai avizat.

output_Hh9RjX

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.