Ghid complet pentru alegerea unui apartament. Ce să urmărești atunci când cauți o locuință nouă

În ultimii ani, piața imobiliară a revenit puternic după criza financiară, încurajată și de programe de tipul Prima Casă. Achizițiile de apartamente au crescut vertiginos, la fel cum și construcția de complexe rezidențiale a crescut.

În acest climat, e posibil ca pentru cumpărătorii de apartamente să fie nevoie de un ghid practic care să vină în ajutor, pentru alegerea celei mai bune opțiuni și mai ales pentru evitarea problemelor.

Dacă vorbim despre Capitală, cele mai căutate sunt anunțurile cu apartamente 3 camere București.

Aceste apartamente sunt și cele mai avantajoase dacă privim raportul dintre suprafață și preț pe metru pătrat. Iată, mai jos, câțiva pași pe care să-i urmați atunci când achiziționați un apartament:

1. Cercetați ofertele din timp

Cel mai frecvent se întâmplă ca cei care caută un apartament, se găsească foarte repede o variantă și să dea repede un avans pentru a nu rata oferta. Nu este neaparat cea mai bună metodă.

Ideal e să vă documentați cel puțin 3 săptămâni înainte de achiziționare, să mergeți la mai multe vizionări, eventual chiar să restrângeți zona de căutare a apartamentului într-un singur sector sau într-un singur cartier din care să vedeți toate ansamblurile disponibile.

2. Care e momentul ideal de achiziționare

Cu toate că piața are anumite oscilații, nu există totuși un moment ideal de cumpărare a unui apartament. Să zicem că în perioada de toamna prețurile tind să crească ușor, însă nu e o regulă care să se aplice întotdeauna.

Nu trebuie să vă grăbiți în alegerea apartamentului pentru a prinde o anumită perioadă din an. Cel mai important e să studiați prețul pieței și să fiți pregătiți cu un avans în cazul în care cumpărați în rate, sau să aveți ușor acces la cash în cazul în care vreți să cumpărați cu banii jos.

3. Nu fiți impulsivi

Cele mai păguboase achiziții în cazul imobiliarelor sunt cele făcute repede. Nu vă lăsați duși de val. Un apartament într-un oraș mare din România reprezintă o investiție importantă care trebuie să fie avantajoasă și rentabilă pe termen lung.

La noi în țară au existat două crize imobiliare, una între 2000 și 2001, iar alta mai puternică între 2008 și 2014. În astfel de momente prețurile oscilează puternic și devine foarte importantă valoarea reală a apartamentului care e dată de zonă în care e amplasat, accesul la școli bune, parcuri.

4. Raportul calitate – preț

Nu căutați să cumpărați cel mai bun preț pe metru pătrat. Nu e neaparat un criteriu sănătos de achiziție. Sigur că există oferte și oferte, însă întotdeauna trebuie pus în context.

În general, înspre marginea orașului sunt oferte mai avantajoase dar cu dezavantajul distanței. Spre centru, cu cât aveți prețuri mai mici, cu atât aveți un alt motiv pentru care se înregistrează scăderi: fie vorbim de blocuri vechi sau cu probleme, risc de seism, fără îmbunătățiri, cartier rău famat.

5. Treceți totul pe hârtie

Ca să vă fie mai ușoară alegerea apartamentului potrivit, treceți pe hârtie lucrurile importante pentru voi: funcționalitatea, designul, zona și prețul, în ordinea pe care o preferați.

Treceți pe hârtie și principalele apartamente pe care le-ați vizitat și scrieți în dreptul fiecăruia plusurile și minusurile pe care le vedeți în cazul unei achiziții.