Gaz grav. O gravidă cu COVID și copilul ei au murit după ce femeia nu a fost intubată la timp

FOTO: Parentingupstream/Pixabay.com
FOTO: Parentingupstream/Pixabay.com

O femeie însărcinată infectată cu coronavirus și copilul ei au murit deoarece gravida nu a fost intubată la timp, acuză un manager de spital.

Directorul Spitalului Județean Timișoara, Raul Pătrașcu, îi acuză pe medicii de la Spitalul Județean Arad că nu au intubat-o pe femeie, în ciuda faptului că ea ajunsese să aibă un nivel al saturației de oxigen de 70%, mult sub limita normală de 94%.

Gravida a ajuns în stop cardio-respirator la Spitalul Județean Timișoara și nu a mai putut fi salvată.

Iată întreaga mărturie a managerului de la Timișoara, relatată pe rețeaua de socializare Facebook:

Astăzi am avut un caz halucinant la Spitalul Județean din Timișoara, din punctul nostru de vedere. O tânără de 38 de ani, însărcinată în 28 de săptămâni, pozitivă COVID-19, transferată de la Spitalul Județean Arad către Maternitatea Bega sau Spitalul de Boli Infecțioase, încă nu știm care, a făcut un stop cardio-respirator în Ambulanță și deci a fost redirecționată către UPU Județean pentru că este cel mai performant din regiune.

Din păcate, pacienta a suferit încă trei stopuri cardio-respiratorii în UPU, iar ultima dată nu a mai putut fi salvată. Atât ea, cât și fătul au decedat.

De ce este halucinant cazul? Pentru că din informațiile noastre pacienta a ajuns la Spitalul Județean Arad inițial asimptomatică, fiind depistată pozitiv în urma unui contact cu o altă persoană pozitivă. Nu a fost transferată la Maternitatea COVID-19 din județul Arad, ci a fost ținută la Spitalul Județean Arad inițial în Secția de Chirurgie pentru că acolo există zonă roșie, cu consult ginecologic fără probleme.

Atunci când pacienta a început să se decompenseze a fost transferată pe secția ATI a aceluiași spital, unde nu ar mai fi fost urmărită corespunzător.

Din informațiile noastre a fost <<descoperită>> în această dimineață la raportul de gardă de către un epidemiolog din cadrul DSP Arad, căruia i s-a transmis că acest caz îi depășește.

Acest lucru este halucinant având în vedere că pacienta ar fi avut o saturație de oxigen de 70%, mult sub limita obligativității intubării, fiind deci un caz clasic de ATI. Fiindcă pacienta nu avea probleme ginecologice, dacă ar fi ajuns la noi la timp, noi am fi internat-o direct pe secția ATI pentru că exact acolo se face managementul unui caz care se agravează.

O simplă intubare făcută la timp ar fi ajutat la salvarea a două vieți omenești, dintre care a unui făt. Astfel de întâmplări sunt oripilante și de neacceptat!

Raul Pătrașcu a declarat și la postul de televiziune Digi24 că, „având în vedere că pacienta era gravidă și hipoxică (adică avea un aport insuficient de oxigen în organism – n.r.) e revoltător că intubarea s-a făcut abia pe ambulanță și nu înainte”.

„Nu înțeleg de ce colegii de la Arad nu ne-au cerut ajutorul și noi am aflat de caz prea târziu. E vorba de două vieți omenești, nu de una, care poate puteau fi salvate”, a mai spus el.

Direcția de Sănătate Publică a început o anchetă cu privire la acest caz.