Furnica de foc a ajuns în Italia și ar putea invada Europa

FOTO: Tworkowsky/Pixabay.com
FOTO: Tworkowsky/Pixabay.com

O specie invazivă de furnici alogene a reușit să se stabilească în Italia. Specialiștii sunt îngrijorați că ar putea ajunge în toată Europa odată cu încălzirea globală. În Sicilia, în apropiere de Siracuza, au fost identificate 88 de cuiburi de furnici roșii de foc.

Cercetătorii cred că furnicile regine zburătoare, ajutate de vânt, au ajuns acolo din portul Siracuza din nord-vest. În port au ajuns cu navele comerciale.

Denumită științific Solenopsis invicta, această furnică are o înțepătură puternică, dăunează culturilor și poate infesta echipamentele electrice, inclusiv mașini și computere.

Această furnică, una dintre cele mai distructive specii invazive, poate forma rapid „super-colonii” cu mai multe regine. Coloniile se hrănesc cu nevertebrate, vertebrate mai mari şi plante, distrugând plantele indigene şi depăşind în competiţia pentru hrană furnicile obişnuite, insectele şi erbivorele indigene.

În America de Sud, Australia și SUA provoacă pagube estimate la 6 miliarde de dolari în fiecare an.

În Europa, furnica a mai fost găsită anterior în produse importate în Spania, Finlanda şi Ţările de Jos, dar stabilirea sa în mediul sălbatic pe continent nu a fost confirmată niciodată până acum.