Fungicidele: cum le alegi în funcție de cultură și ce rol au

Foto: Shutterstock

Nenumărate culturi sunt afectate de o serie de agenți patogeni, care pot cauza scăderi dramatice ale cantității și calității recoltelor. Netratate la timp, bolile apărute pot compromite întreaga producție.

Pentru a limita efectele negative și pentru a proteja culturile, fermierii au, totuși, anumite soluții eficiente și la îndemână: fungicidele. Însă, acestea sunt benefice doar dacă sunt alese și utilizate corect. Iată, în continuare, câteva reguli importante de care merită să se țină cont pentru a obține rezultatele dorite: 

Ce rol au fungicidele 

 

Fungicidele sunt produse pentru protecția plantelor împotriva dezvoltării ciupercilor și  a transmiterii lor în structurile naturale ale plantelor și au rol în combaterea numeroaselor boli, precum:

 

  • Făinarea (Erysiphe graminis)
  • Septoriozele (Septoria tritici, Septoria nodorum)
  • Pătarea în ochi a bazei tulpinii (Pseudocercosporella herpotrichoides)
  • Pătarea brună a frunzelor de orz (Pyrenophora teres)
  • Rugina orzului (Puccinia hordei)
  • Rugina brună (Puccinia recondita)
  • Rugina galbenă (Puccinia striiformis)
  • Pătarea cenușie a frunzelor de grâu (Pyrenophora tritici-repentis)
  • Fuzarioza (Fusarium spp.)
  • Arsura frunzelor (Rhynchosporium secalis)
  • Mana florii soarelui (Plasmopara helianthi)
  • Alternarioza (Alternaria spp.)
  • Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)

 

Fungicidele se utilizează pentru diferite culturi, cum ar fi culturile de legume, cereale, floarea soarelui, porumb, leguminoase, dar și pentru protejarea pomilor fructiferi și a viței de vie. În funcție de modul lor de acțiune, fungicidele pot fi de contact sau cu acțiune sistemică. De asemenea, fungicidele pot avea rol preventiv (opresc infecția înainte de instalarea bolii) sau rol curativ (când planta este deja afectată și se pot observa primele simptome ale bolii).

Cum alegi fungicidul potrivit culturii tale 

 

Pentru a alege fungicidul potrivit, în primul rând, trebuie să cunoști care sunt cele mai frecvente boli întâlnite în cultura ta. De exemplu, în cazul cerealelor, se știe că cele mai întâlnite probleme sunt: septorioza, făinarea, ruginile. 

 

Cunoscând agentul patogen pentru care vrei să efectuezi tratamentul, vei ști și ce fungicid trebuie să alegi. Documentează-te asupra modului de dezvoltare a bolilor, nivelului de expunere la fungicide și substanțele active necesare pentru controlul agentului patogen. 

 

Pentru a le simplifica munca și pentru a veni în sprijinul fermierilor, echipa BASF a creat o gamă variată de fungicide eficiente, clasificate pentru fiecare tip de cultură în parte. Astfel, echipa BASF îți pune la dispoziție fungicidele necesare pentru a dezvolta culturi sănătoase de cereale, floarea-soarelui, tomate, cartofi, pepene, salată, soiuri de legume și leguminoase, viță de vie și pomi fructiferi. 

 

Mai mult decât atât, produsele sunt la prețuri avantajoase, care să ajute fermierii să își sporească profitul și să obțină o producție foarte bună. De exemplu, pentru dezvoltarea unor culturi sănătoase de cereale, echipa BASF a creat un nou pachet promoțional cu 10% discount ce conține produsele Systiva® 333 FS și Premis®. Astfel, poți beneficia de soluția fungicidă completă, deoarece cu ajutorul Systiva ® 333 FS previi atacul multor boli precum făinarea, pătarea brună a frunzelor de orz, pătarea reticulară a frunzelor de orz, septorioza, mucegaiul de zăpadă sau sfâșierea frunzelor, iar prin aplicarea  Premis® combați principalele boli cu transmitere prin sămânță și sol și asiguri calitatea întregii culturi. 

 

Ține cont de managementul rezistenței

 

Un alt lucru esențial pe care fermierii trebuie să îl cunoască este faptul că ciupercile sunt organisme vii. Deoarece sporii ciupercilor sunt de ordinul milioanelor, există numeroase șanse ca aceștia să sufere modificări genetice, care duc la apariția unor tulpini rezistente la acțiunea fungicidului. Astfel, acțiunea fungicidului este stopată și, atunci, ciuperca modificată va supraviețui și se va reproduce. De aceea, este recomandat să se utilizeze fungicide eficiente, care au diferite moduri de acțiune și care nu prezintă rezistență încrucișată pentru alte  produse utilizate. În plus, trebuie acordată o deosebită atenție prevenției. Prin utilizarea fungicidului înainte ca infecția să apară, putem preveni instalarea infecției și dezvoltarea unui număr mare de spori încă de la început.  Un al doilea pas pe care un fermier îl poate face pentru a evita apariția unor  tulpini rezistente  constă în utilizarea de fungicide ce conțin mai multe substanțe active. Produsul, însă, trebuie folosit în dozele de aplicare recomandate de producător. Nu în ultimul rând, alternarea diferitelor tipuri de fungicide poate duce la eradicarea tulpinii modificate. 

 

 

Toți acești pași  te vor ajuta să alegi fungicidul potrivit culturii tale, dar și să eviți riscul de a te confrunta cu dezvoltarea unor forme de rezistență. Asigură-te întotdeauna că folosești cele mai eficiente produse, dar și echipamentul corespunzător aplicării lor.

 

Sursa foto: Shutterstock 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.