„Fulgerele Sprite”, fenomenul spectaculos surprins de un astronom pe cer

FOTO: Stephen Hummel/Facebook
FOTO: Stephen Hummel/Facebook

Astronomul Stephen Hummel, de la Observatorul McDonald din Texas, a reușit să surprindă o imagine spectaculoasă cu „fulgerele Sprite”.

Dacă un fulger obișnuit generează un circuit electric continuu, pe măsură ce electronii de energie înaltă se deplasează de la nor spre pământ, „fulgere Spirte”, care se formează la altitudini de 50 – 60 de kilometri, urcă, în loc să coboare. Mai exact, sunt un fel de rafale de energie electrică ultrarapide.

Cele mai multe astfel de fenomene durează câteva milisecunde și cauza faptului că se formează la o distanță foarte mare și au o durată foarte scurtă sunt și foarte greu de fotografiat.

Astronomul Stephen Hummel a reușit să facă acest lucru. Acesta spune că fulgerele Sprite apar de obicei ca fiind structuri foarte sumbre, slabe și cenușii, trebuie să le cauți pentru a le observa.

Hummel a spus că a înregistrat mai bine de 4 ore și jumătate pentru a surprinde un astfel de fulger. Unele fulgere, precum cele suprinse de Hummel, au formă de meduză, altele sunt doar coloane verticale de lumină roșie. De asemenea, cu cât furtuna este mai puternică, cu atât este mai probabil să se producă un fulger Sprite. „Fulgerele sprite” pot fi observate din spațiu. Astronauții le privesc uneori din Stația Spațială Internațională.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.