Fraudă de 40 de milioane de euro la noul metrou bucureștean

Metrou. Foto: Pixabay

Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, demisionarul Lucian Șova, a descoperit mai multe nereguli la implementarea proiectului de metrou Magistrala 5 – Drumul Taberei.

Raportul prezintă ”informații ce reprezintă indicii de fraudă”.

”În urma controlului au fost constatate deficiențe în implementarea proiectului care au condus la întârzieri în derularea contractului dar și la suplimentarea costurilor pentru Metrorex”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Corpul de Control susține că valoarea contractului a fost subestimată la demararea procedurii de achiziție, intervenind majorări substanțiale ale valorii proiectului.

”În urma analizării modului în care a fost pregătită și derulată licitația publică și a modului de stabilire a termenilor contractuali și implementarea contractului s-a constatat generarea de costuri suplimentare de către autoritatea contractantă în favoarea executantului în valoare de peste 188 milioane lei”, a adăugat Ministerul Transporturilor.

Corpul de Control a anunțat că a sesizat deja organele competente pentru investigarea posibilelor fraude.

”Având în vedere prevederile legale, precum și faptul că proiectul este finanțat din fonduri ale Uniunii Europene, organele de control consideră necesară sesizarea Departamentului pentru lupta Antifraudă-DLAF, pentru cercetarea și luarea măsurilor”, se mai arată în comunicat.