Tânăr român premiat la Londra, pentru fotografii cu mineri din Valea Jiului

Tânărul fotograf Alex Beldea

Un tânăr fotograf român din Petroșani a fost premiat recent, la Londra, în cadrul unei competiții la care au fost înscrise 27.000 de lucrări, din 104 ţări.

Alex Beldea, în vârstă de 22 de ani, a primit menţiunea de onoare a ediţiei din 2014 a International Photography Award, la categoria Amatori, Eseu Fotografic şi Naraţiuni Fotografice.

Recunoașterea internațională a talentului fotografului român i-a fost adusă de șase imagini incluse în documentarul „Ultimul schimb”, în care Alex Beldea a surprins viaţa muncitorilor din mine din Valea Jiului, respectiv la Paroşeni, Petrila şi Uricani, mine care urmează să fie închise în următorii trei ani.

„Având termenul limită de închidere în 2018, aceste trei mine de cărbune vor trimite în jur de 2.400 de oameni în şomaj sau la pensie. Desigur, având în vedere evenimentele care au avut loc în anii 1990, aşa-numitele „mineriade”, condiţiile minerilor au devenit irelevante pentru societatea românească, iar imaginea lor categoric defavorabilă. Prin urmare, stereotipurile au impregnat credinţele populare, iar minerii sunt văzuţi acum ca un grup de evitat, adesea dezumanizat, în aceleaşi idei preconcepute”, şi-a prezentat proiectul fotografic Alex Beldea, potrivit adevarul.ro.

„Într-un amestec de portrete, peisaje industriale şi secvenţe capturate la intrare şi la ieşirea din mine, proiectul „Ultimul schimb” se doreşte a fi un revigorant de imagine pentru mineri şi un documentar din ultimele luni de activitate minieră şi despre ultimii mineri care vor intra în subteranul minelor de cărbune Paroşeni, Petrila şi Uricani”, a mai spus Alex.

Tânărul fotograf român Alex Beldea s-a stabilit în Marea Britanie din 2011, după absolvirea liceului, iar în prezent este în ultimul an la cursul de fotografie al Universităţii din Huddersfield.

Unele dintre fotografiile lui Alex Bledea au fost apărut și în publicaţii precum The Thelegraf, The Independent şi The Times.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.