Fotografii unice. Cum se vede Pământul de pe orbita lui Saturn

pamant_saturn
În imagine se văd inelele planetei Saturn și Terra (micul punct albastru) / Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

NASA a publicat astăzi mai multe fotografii spectaculoase cu planeta Pământ. Fotografiile au fost realizate de sonda spațială Cassini, care a fotografiat Pământul de pe orbita planetei Saturn, adică de la o distanță de 1,5 miliarde de kilometri.

În imaginile color făcute pe 19 iulie, Terra și Luna apar ca două mici puncte strălucitoare. Fotografiile cu Pământul realizate din regiunile sistemului solar mai îndepărtate de Soare sunt rare deoarece, din cauza distanței, Pământul apare ca fiind foarte aproape de Soarele strălucitor. Așa cum retina unei persoane poate fi afectată dacă se uită la Soare, tot așa camera de fotografiat poate fi deteriorată de razele puternice, relatează nasa.gov.

Imaginile NASA au fost realizate în momentul în care, din punctul de vedere al sondei spațiale, Soarele se afla în spatele planetei Saturn, aceasta din urmă blocând cea mai mare parte a luminii.

pamant_saturn_luna
Pământul și Luna / Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

În timp ce Terra apare ca un punct albastru deschis, Luna este albă (deasupra). Este pentru prima dată când camera de înaltă rezoluție a sondei spațiale Cassini a reușit să fotografieze Pământul și Luna ca pe două obiecte distincte.

„Fotografia sondei Cassini ne amintește cât de mică este planeta noastră față de spațiul vast din jur și totodată demonstrează ingeniozitatea locuitorilor de pe această planetă, care au trimis o navă spațială robotizată atât de departe de casă pentru a studia planeta Saturn și pentru a fotografia Pământul”, a declarat Linda Spilker, cercetătoare în cadrul proiectului Cassini al NASA.

pamant_saturn_luna_00
Pământul și Luna / Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

pamant_saturn_luna_01
Foto:
NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute and NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Dacă ți-a plăcut acest articol, te poţi alătura comunităţii pozitive de pe pagina noastră de Facebook.