Fostul comandant al armatei americane în Europa: ”Rusia ar putea decide să lanseze o invazie în România”

Armata rusă are al treilea buget din lume, după cea americană și cea chineză (Wikimedia Commons)
Armata rusă are al treilea buget din lume, după cea americană și cea chineză (Wikimedia Commons)

Ben Hodges, general în rezervă și fost comandant al trupelor americane din Europa, a lansat o ipoteză cruntă într-un interviu acordat publicației britanice The Times.

Vorbind despre iminenta retragere a unui contingent serios al forțelor armate ale SUA din Germania, Hodges a avertizat: „Dacă ei consideră că nu suntem solidari, ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în baltice şi să ameninţe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum răspundem noi”.

Hodges mai declarase și în anii trecuți că NATO trebuie să își concentreze eforturile pe securizarea Mării Negre, în caz contrar Rusia având șansa să invadeze portul ucrainean Odesa și apoi România.

Casa Albă n-a anunțat încă oficial retragerea a aproape 10.000 de soldați din Germania, mai puțin de o treime din efectivul total staționat în această țară, însă președintele american Donald Trump pare să fi luat deja această decizie.

Hodges consideră planul de retragere a trupelor americane ”o nebunie și o greșeală colosală”. Generalul în rezervă mai crede că ”dacă a existat vreodată un moment când să fi avut nevoie de aliaţi, acesta este acum, mai ales dacă ne gândim la provocările economice cu care ne confruntăm ca urmare a Covid-19”.

Pe de altă parte, generalul Sir Richard Barrons, fost comandat al Comandamentului forțelor mixte, crede că marea problemă strategică a momentului este ”ascensiunea Chinei”.

Hodges e de părere că manevrele Rusiei reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității României.

”Odesa va fi în meniu la un moment dat, ceea ce înseamnă că și Moldova este în calea ei”, a mai spus generalul în rezervă.