Fost primar al Iașiului, ”mandat” de cinci ani după gratii

Gheorghe Nichita
Gheorghe Nichita. Foto: Wikimedia Commons

Gheorghe Nichita, fostul primar al municipiului Iași, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, pentru luare de mită.

Decizia Curții de Apel București a adăugat un an de închisoare pedepsei dictate de prima instanță de judecată în cazul lui Nichita, care a condus destinele Iașiului timp de aproape 12 ani, între 2003 și 2015.

Nichita (63 de ani) a fost și vicepreședinte al PSD, fiind unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea.

Gheorghe Nichita a fost acuzat de procurorii DNA că a luat mită 10% dintr-un contract de 70 de milioane de lei. Tiberiu Urdăreanu, șeful UTI Group, cel care a dat mita, a primit doar 8 luni de închisoare, cu suspendare, fiindu-i confiscată și suma de 1,2 milioane de lei.

În decembrie 2015, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Gheorghe Nichita, pe preşedintelui grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu, pe vicepreşedintele UTI Mihail Tănăsescu și pe directorul companiei Information Business Consulting SRL (IBC), Iulius Gabriel Mardarasevici.

Fostul primar al Iașiului ar fi primit aproape 7 milioane de lei mită, dar și reduceri la un hotel de lux din București și cazare gratuită în China, după ce a atribuit un contract din bani publici celor de la UTI, dar și unei alte firme.