Formularul de localizare a pasagerilor, necesar la intrarea în România. De la ce dată se aplică noua măsură

avion pasageri
Foto: ty_yang / pixabay.com

Începând de luni, 20 decembrie, toate persoanele care intră pe teritoriul României trebuie să completeze un formular de localizare.

Proiectul de ordonanță de urgență pentru implementarea formularului de intrare în România pentru pasageri a fost aprobat în ședința de Guvern de miercuri, 15 decembrie.

Formularul digital de intrare în România este dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale și trebuie completat de toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloacele de transport pentru persoane, rutiere sau navale.

„Astfel, începând cu 20 decembrie, persoanele care vin în țara noastră trebuie să completeze formularul digital de intrare în țară, document utilizat deja la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană. Noua tulpină SARS-CoV-2 și situația epidemiologică din țară impun măsuri de protecție cât mai eficiente în România, mai ales acum, când se apropie sărbătorile de iarnă. Formularul este necesar pentru protejarea sănătății noastre și a celor din jurul nostru”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

„Prin intermediul său, vom eficientiza anchetele epidemiologice și măsurile de protecție a populației. Direcțiile de Sănătate Publică vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetățean infectat cu SARS-CoV-2”, a mai spus el.

Începând cu 20 decembrie, acest document va putea fi completat electronic accesând site-ul plf.gov.ro, urmând a fi completat și prezentat la intrarea în țară personalului autorizat din punctele de trecere a frontierei. Datele completate în formular sunt accesate doar de angajații autorizați ai Direcțiilor de Sănătate Publică și pot fi folosite strict în scopul desfășurării anchetelor epidemiologice.

Portalul pentru completarea formularului digital de intrare în România va fi disponibil începand cu 20 decembrie 2021.

Formularul va conține date precum:

  • numele și prenumele
  • data nașterii
  • CNP / numărul documentului de călătorie
  • numărul de telefon
  • adresa de e-mail
  • adresa / adresele de destinație de pe teritoriul României
  • țara și localitatea de plecare
  • data de plecare spre România
  • tipul de mijloc de transport (avion, autocar, tren etc)
  • numărul cursei / de înmatriculare al mijlocului de transport
  • numărul locului / cabinei

Foto: ty_yang / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.