Fontana di Trevi, restaurată cu peste două milioane de euro

fontana_di_trevi
Foto: Hisham Besheer Wikimedia Commons

Fontana di Trevi, faimoasa fântână publică în stil baroc din Roma, va fi reabilitată cu ajutorul a 2,2 milioane de euro, bani oferiți de casa de modă Fendi, relatează AFP.

„Restaurarea fântânii este dovada importanței parteneriatelor public-private”, a declarat primarul Romei, Gianni Alemanno, în timpul unei conferințe de presă. În fața crizei, „este nevoie de un nou mecenat cultural”, a subliniat primarul.

Realizată între anii 1732 și 1762 după un proiect al arhitectului Nicola Salvi, Fontana di Trevi a avut de suferit de-a lungul timpului din cauza numărului mare de turiști care o vizitează în fiecare an.

Cu ajutorul fondurilor oferite de casa de modă vor fi restaurate bazinul și sculpturile din marmură și din travertin. De asemenea, zona fi dotată cu un nou sistem de supraveghere video. Costurile vor fi suportate în totalitate de casa de modă, care nu va beneficia decât de un logo discret pe panoul șantierului și de o plăcuță de mulțumire (de 30×40 centimetri) ce va fi afișată pe monument timp de patru ani.

Lucrările vor dura aproximativ 20 de luni, iar municipalitatea intenționează ca acestea să se încheie în anul 2015. Primarul Romei dorește să apeleze cât mai des la mecenat pentru a restaura uriașul patrimoniu cultural al orașului.


Anita Ekberg și Marcello Mastroianni în filmul „La Dolce Vita” (1960), regizat de Federico Fellini