Florin Piersic Jr. apare pe aceleași panouri cu afișe pro referendum

Mai multe panouri publice din Iași au fost tapetate cu afișe care îndeamnă oamenii să meargă la referendumul pentru redefinirea familiei tradiționale în Constituție.

De câteva zile, pe aceste panouri, pe o parte există un afiș cu un spectacol de teatru al lui Florin Piersic Jr., „Freak Show”, care va fi găzduit de Ateneu pe 13 octombrie, iar pe cealaltă parte afișe electorale ale celor care susțin schimbarea definiției familiei în Constituție.

Panou din zona fostei autogări din Iași:

Un alt panou în Parcul Voivozilor, din cartierul Alexandru cel Bun:

Potrivit legii, primarii sunt obligați ca până la începerea campaniei electorale „să stabilească prin dispoziție locuri speciale pentru afișaj electoral și să asigure amplasarea de panouri electorale în cadrul acestora”.

De asemenea, legea mai spune că „în alte locuri decât cele stabile, afișajul electoral este interzis”.

La jumătatea lunii septembrie, primarul Iașului, Mihai Chirica, a declarat, în contextul referendumului pentru familie, că „mai mult rău a făcut României în ultima perioadă Dragnea și ai lui, decât au făcut toți homosexualii din Europa, în sensul capitalului de imagine negativă pe care această țară l-a acumulat”.

Primarul Iașului a mai spus, potrivit Ziarul de Iași, și că „acest referendum trebuie făcut și susținut, pentru că normalitatea nu trebuie pusă la îndoială niciodată”. De asemenea, Chirica a mai adăugat și că „ar fi păcat pentru această stare de normalitate să asistăm la încălecarea ei din punct de vedere politic de vreun cetățean certat cu legea sau cetățeni politici în general”.

Un ONG din Cluj, Asociație pentru echitate „Prisma”, a făcut mai multe sesizări la Birourile Electorale Județene cu privire la încălcări ale legii în ceea ce privește afișarea unor mesaje electorale care îndeamnă oamenii să voteze pentru modificarea definiția familiei în Constituție.

Una dintre sesizări se referă la două situații întâlnite în Iași. Pe același tip de panou, amplasat în fața Teatrului Național Iași, a fost postat un afiș cu un îndemn de mers la referendum.

Mai mult, în incinta Palas Mall, a fost fotografiat un afișaj electronic pro referendum care folosește în cadrul materialului de campanie tricolorul. Potrivit Hotărârii nr. 3 din 28.09.2018 a Biroului Electoral Municipal București s-a stabilit că materialele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat, dar și materiale care nu respectă dimensiunile legale nu pot fi folosite.