Florin Cîțu: ”Nu va exista un lockdown generalizat în România!”

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

 

Premierul României a ținut să înlăture posibilitatea instituirii unei noi carantine la nivel național, după ce un secretar de stat din Ministerul Sănătății declarase că o asemenea măsură ”ar face minuni”.

”Nu luăm în calcul o carantinare, m-am opus din primul moment, am spus că nu va exista un lockdown generalizat în România. Mergem în direcția relaxării, dar cu această condiție, să ne vaccinăm cu toții. 1 iunie se poate întâmpla doar dacă ne vaccinăm, altfel nu avem șanse”, a spus premierul într-o conferință de presă.

Vorbele lui Cîțu vin la câteva ore după ce secretarul de stat Andreea Moldovan spunea că și o carantină de doar două săptămâni ar putea încetini mult răspândirea virusului SARS-CoV-2.

”Am avut o discuție cu doamna secretar de stat și vă dădea un exemplu teoretic. Anul trecut, toate discuțiile despre carantinare se învârteau în jurul a două săptămâni, pentru că asta era discuția despre virus. Trebuie să stai în casă 14 zile pentru a scăpa de virus, era o discuție teoretică, nu era o discuție ipotetică, nu era o propunere”, a mai precizat Florin Cîțu.

În ceea ce privește revenirea la normalitate, prim-ministrul României a zis că, în prima fază, se vor relaxa ultimele restricții impuse.

”Vă dau două orizonturi, 1 iunie – cu 5 milioane de persoane vaccinate, adică aproape 35% din populație, și finalul lunii iulie – când o să avem 10 milioane de persoane vaccinate, asta înseamnă 70% și atunci o să putem să vorbim de o relaxare și mai mare”, a adăugat Florin Cîțu.