Florin Cîțu e dezamăgit că atât de mulți medici nu s-au vaccinat. Se pregătește o lege pentru introducerea vaccinării

florin cîțu vaccinat
Florin Cîțu s-a vaccinat. Foto: Captură Facebook

Premierul interimar Florin Cîțu a declarat că este dezamăgit că în România există în continuare un număr atât de mare de medici nevaccinați.

„Sunt dezamăgit de faptul că în rândul medicilor există un procent atât de mare de persoane nevaccinate şi ar trebui să vedem ce facem cu aceasta. Este foarte important pentru că de aici puterea exemplului, în această perioadă, este foarte importantă”, a declarat Florin Cîţu, potrivit Digi 24.

Raed Arafat a declarat la același post de televiziune că la Ministerul Sănătății se discută despre o lege care să introducă vaccinarea obligatorie pentru întregul personal medical, precum și pentru angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ai SMURD.

El a spus că personalul medical, angajații SMURD și IGSU se situează puțin peste media națională de 30% în privința vaccinării, ceea ce înseamnă că peste 60% dintre aceștia sunt nevaccinați.

„Avem un procent semnificativ de la SMURD și de la serviciile de ambulanță care nu s-au vaccinat. Am stat de vorbă în anumite unități de pompieri tineri care nu s-au vaccinat și răspunsurile erau ilare, că ei nu vor mai face copii sănătoși dacă se vaccinează, că le va face rău la sănătate, că vor face nu știu ce boli după nu știu câte luni. Este o discuție foarte clară la Ministerul Sănătății că trebuie prin lege să fie vaccinarea sau testarea obligatorie și noi am introdus în proiectul de lege, pe lângă cadrele medicale clasice, și cadrele IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – n.r.)”, a spus Arafat.

„Din ce știu actul normativ nu este depus, dar nu știu sigur, cel mai bine știe domnul Cseke Attila. Apelul meu către parlamentari este să treacă această lege, nu se poate așa ceva. Nu venim cu obligativitatea vaccinării, dacă nu te vaccinezi, măcar te testezi, una din două. Vaccinul e pe gratis, testul nu poate fi pe gratis”, a adăugat el.

„Sincer, profesorii trebuie să fie și ei vaccinați sau testați, funcționarii publici la fel. Sunt țări care au luat-o spre obligativitate, noi nici nu vorbim de așa ceva, ci de vaccinat sau testat. Noi nu mergem pe această linie, propunerea legislativă este vaccinat sau testat periodic. Parlamentul este cel care să scoată legea, trebuie obligatoriu să fie făcută chestiunea aceasta prin lege, nu se poate prin Ordonanță de Urgență. Asta este abordarea CCR”, a mai declarat Raed Arafat la Digi 24.

Conform datelor Ministerului Sănătății, citate de hotnews.ro, la finalul lunii iulie 70% dintre medicii din spitalele publice erau vaccinați împotriva Covid-19.

În privința celorlalte categorii profesionale, asistenții medicali erau vaccinați împotriva Covid-19 în proporție de 57,65%, infirmierii în proporție de 53,59%, iar brancardierii în proporție de 49,21%.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.