Firea și Cioloș se ceartă din cauza aerului poluat: „Elev Cioloș, stai jos, nota 4!”

cioloș firea
Foto: Facebook

Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului, îl critică dur pe Dacian Cioloș, după ce liderul PLUS a spus că nu este de acord cu măsurile propuse de Firea pentru a îmbunătăți calitatea aerului din capitală.

„Elev Cioloș, stai jos, nota 4! Pentru data viitoare fă-ți temele mai sârguincios, nu mai lăsa orice consilier venit din presă, dar acum stând cu gândul în vacanță, să-ți scrie inepții pe Facebook. Te faci de râs!”, a scrie Gabriela Firea pe rețeaua de socializare Facebook.

Conflictul dintre cei doi politicieni a apărut după ce Gabriela Firea a lansat în dezbatere publică proiectul prin care vrea să restricționeze accesul în București atât pentru mașinile poluante (non-Euro, Euro 1, Euro 2 și Euro 3, indiferent unde sunt înmatriculate), cât și pentru mașinile care poluează puțin sau nu poluează deloc (Euro 4, Euro 5, Euro 6, mașini electrice sau hibride), dacă acestea nu sunt înmatriculate în București sau în Ilfov, dar vor să intre în oraș.

Potrivit proiectului, și șoferii care conduc astfel de mașini nepoluante înmatriculate în afara zonei București-Ilfov vor avea de plătit o taxă dacă vor să circule pe drumurile din București.

Au existat voci care au arătat că această prevedere ar putea fi neconstituțională și discriminatorie față de cei care au mașini înmatriculate în alte județe.

„Doamna Firea vrea să interzică accesul liber în Capitală pentru orice mașină din afara zonei București-Ilfov. Chiar dacă e o mașină electrică. Și mai vrea taxă de acces în centru pentru mașinile cu motoare sub standardul de poluare Euro 3. Problema cu aceste măsuri este că sunt lipsite de coerență. Cam ca întreg mandatul doamnei Firea de până acum. (…) Nu poți interzice accesul liber al mașinilor în București pe criteriul teritorialității. Trăim într-o țară fără frontiere interne. Plus că motivul impunerii taxei, susține doamna Firea, este protejarea mediului. De ce nu permite accesul fără taxă pentru orice mașină electrică, dacă ține cont de cine poluează?”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

„Nu poți, ca lider PSD, după ce, ca partid aflat la guvernare, ai dat liber la achiziția din UE a tuturor tipurilor de mașini, indiferent de vechime și de motorizare, să impui acum norma de poluare. În București și în județul Ilfov au intrat aproximativ 35% dintre cele 1,5 milioane de mașini second-hand intrate în țară în ultimii doi ani”, a mai spus Cioloș.

Firea vrea să scutească mașinile Patriarhiei de taxa pentru un aer mai curat

În replică, Firea i-a transmis lui Cioloș că, deși acesta „nu se poate lăuda cu vreo realizare”, „este primul la a-și da cu părerea despre ce fac alții”.

„Introducerea vinietelor pentru autoturismele poluante care circulă în București este criticată, sub aspecte ce țin de discriminare și constituționalitate, pornind de la o premiză falsă, anume aceea că ar fi vorba despre o taxă de acces în oraș sau în centru. În realitate este vorba despre sume plătite pentru folosirea drumurilor din Capitală, plăți diferențiate în baza normei de poluare pe care o îndeplinește respectivul vehicul. Oricum, proiectul este în dezbatere publică și voi ține cont de părerea cetățenilor, nu de a politicienilor care în goana dupa like, share și vot ar face orice, dar chiar orice”, a continuat Gabriela Firea.

„Aceste măsuri sunt absolut necesare dacă vrem ca în acest oraș să mai putem circula și respira, iar orice folosire în scopuri politice a acestei teme, mai ales din partea unora care și-au descoperit brusc, în preajma alegerilor, interesul pentru calitatea vieții bucureștenilor, denotă o demagogie fără margini. În ceea ce privește înnoirea parcului auto pentru transportul public în comun, vorbim de autobuze și tramvaie, nu de tractoare și combine! Dl Cioloș să stea liniștit, la Bruxelles și Paris Acolo unde, ca în majoritatea orașelor aglomerate și poluate din Europa, se aplică tot felul de restricții, se introduc tot felul de viniete dar nimeni nu comentează. Este prețul civilizației!”, a mai spus primarul Bucureștiului.