Fiolosoful Mihai Șora, după incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț: „Nu, nu suntem toți vinovați”

Mihai Șora
Mihai Șora

Filosoful Mihai Șora, în vârstă de 104 ani, a scris pe Facebook că „nu suntem toți vinovați” pentru invendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț. Reacția vine după declarația ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, care a spus că „pentru situaţia de peste 30 de ani şi pentru autorităţile locale şi neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”.

„Zece ani de la incendiul din maternitatea Giulești. Cinci ani de la incendiul din Colectiv. Ieri – tragedia din spitalul de la Piatra Neamț.

Istoria nu are „cincinale“, nici planuri, socoteli temporale, „norme“ de îndeplinit. Istoria nu este o abstracție ciclică, un concept în jurul căruia să dezbați din zori și până-n noapte, de la apus și până se crapă de zi. Istoria este a oamenilor: ei o scriu, ei singuri fac binele sau răul, cu mintea și cu mâna lor. Cuvântul care o structurează este „responsabilitate“.

Și nu, nu suntem toți vinovați. Pentru că vinovăția nu se distribuie în mod egal. Cel care se ascunde în spatele unei vinovății paușale nu vrea, de fapt, decât să-și salveze funcția, prestigiul social. Să scape de ceea ce i le-ar pune în pericol: propria răspundere”, a scris Mihai Șora, pe pagina sa de Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.