Finlandezii folosesc câini pentru a depista bolnavii de COVID-19

Foto: Pixabay

Patru câini sunt folosiți la Aeroportul din Helsinki pentru a detecta persoanele infectate cu COVID-19, în cadrul unui proiect-pilot.

Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki, care supraveghează proiectul, au explicat că animalele au fost antrenate pentru depistarea virusului și că rata de succes a ”câinilor corona” în găsirea bolnavilor este cuprinsă între 94 și 100%.

Potrivit Euronews, câinii pot detecta coronavirusul mai eficient, dar și mai rapid, decât tradiționalele teste PCR.

Testarea pasagerilor și lucrătorilor de pe aeroportul din capitala Finlandei se face voluntar. Pentru a nu speria animalele și pentru a-i proteja pe cei care sunt alergici la câini, testarea se face tot prin prelevarea unor probe biologice.

Dacă rezultatul este pozitiv, pasagerul va fi transferat la Spitalul Universitar din Helsinki.

Câinii au un simț olfactiv extrem de sensibil și pot depista COVID-19 foarte rapid. Mai mult, dresarea câinilor pentru a face acest lucru durează doar câteva ore. Câinii descoperă virusul și în cazul persoanelor asimptomatice, lucru pe care testele de laborator nu îl pot face.

Finlandezii se gândesc să extindă proiectul, astfel ca și persoanele din azilele de bătrâni să fie și ele testate cu ajutorul câinilor.

”Suntem mereu întrebați dacă și câinii se pot îmbolnăvi. Potrivit studiilor, câinii nu au receptorul de care se atașează virusul”, a explicat Susana Paavilainen, care conduce programul canin anti-COVID.