Fermieri ținuți într-un șanț cu apă de ministrul Agriculturii

Fermierii uzbeci au fost umiliți de ministrul lor. Foto: Facebook

Pentru că n-au obținut o recoltă bună, mai mulți fermieri din Uzbekistan au fost pedepsiți într-o manieră umilitoare de către însuși ministrul Agriculturii.

Zoyir Mirzayev, care era și vice-premier, a fost demis în urma scandalului, provocat de apariția unor fotografii cu fermieri cu apa până la genunchi într-un canal de irigații, unde au fost ținuți mai mult de o jumătate de oră.

”Dacă nu sunteți în stare să udați grâul, atunci vă ud eu pe voi”, le-ar fi spus ministrul Mirzayev fermierilor care nu au avut rezultate prea bune în acest an agricol, potrivit BBC.

I-a pus să care bolovani

Umilirea fermierilor nu s-a oprit, însă, la irigații. Aceștia au fost puși să care bolovani, drept pedeapsă pentru starea generală a terenurilor fermelor din Bekobod. Sentința a fost executată în aceeași zi.

Mirzayev era responsabilul cu agricultura și apele în guvernul uzbek, fiind demis. Mai mult, biroul Procurorului General a declarat că investighează cazul și că ”vinovații vor fi pedepsiți, indiferent de grad”.

Președintele Shavkat Mirziyoyev, care a preluat conducerea sistemului politic autoritar din Uzbekistan, l-a dat afară pe ministru precizând că nu va tolera niciun incident de ”muncă silnică și nici nu va proteja încălcarea legii”.

Pe de altă parte, Petre Daea, omologul lui Mirzayev din România, are doar motive de bucurie. Fermierii români sunt pe primul loc în Uniunea Europeană la producția de porumb.