Fenomen spectaculos filmat în Satu Mare. Localnicii au crezut că este o tornadă | VIDEO

nori-pâlnie
Foto: Captură video Florentin Cristea

Doi nori-pâlnie au fost observați duminică într-un sat din județul Satu Mare. Localnicii au crezut că este vorba despre o tornadă.

„Tornadă la Satu Mare sat Ghilvaci”, a scris pe Facebook utilizatorul Florentin Cristea, care a realizat o filmare cu cei doi nori-pâlnie.

Un nor-pâlnie este un nor în formă de pâlnie alcătuit din picături de apă condensată, asociat cu o coloană rotativă de vânt care se extinde spre pământ de la baza unui alt nor (de regulă un cumulonimbus sau un cumulus), dar care nu atinge solul ori suprafața apei.

De regulă, un nor-pâlnie este vizibil ca o protuberanță în formă de con sau lumânare ce pronește de la baza principală a norilor, potrivit Wikipedia.org.

Norii-pâlnie se formează frecvent în asociere cu furtunile supercelulare (furtuni rotative, unde sunt prezenți curenți puternici) și sunt adesea – însă nu întotdeauna – un precursor al tornadelor.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.