„Femeia avusese paralizie facială, iar Gheorghiță ne-a spus să dezmințim”

valeriu gheorghiță coordonator vaccinare
Sursa: Captură Digi24

Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, acuză „mușamalizări în raportările de efecte adverse ale vaccinării Covid”, relatează ziarul „Libertatea”, care l-a intervievat pe fostul oficial.

În 26 ianuarie – 11 martie 2021, adică în timpul primelor luni din campania de vaccinare anti-COVID, Oprea a fost purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, condus atunci de Vlad Voiculescu.

Bogdan Oprea susține că „nu voi uita niciodată cum colonelul Gheorghiță s-a enervat când am comunicat public de la Ministerul Sănătății primul caz de efect advers – o femeie cu pareză facială. Gheorghiță spunea că e atac de panică, noi aveam pe masă diagnosticul cu parafa unui neurolog.”

„Primul caz național de efect secundar al vaccinului a fost la o doamnă din Vâlcea. Paralizie temporară facială dreapta. Eu eram purtător de cuvânt. Un înalt funcționar al ministerului, medic, s-a uitat pe fișa medicală. Cei din spitalul local chemaseră un neurolog, acesta pusese diagnosticul. Nu un „urgentist”, nu un alt medic. Își făcuseră treaba, se îngrijiseră de pacientă. Am dat un comunicat în care am rezumat cazul, ne-am făcut datoria să informăm oamenii.

Șeful CNCAV, colonelul Gheorghiță, ne-a sunat. Era furios de ce am dat comunicatul. Existau oricum tensiuni între Ministerul Sănătății și CNCAV, însă acum aveam un caz concret. Gheorghiță ne-a cerut să dezmințim. „Cum să dezmințim, dacă e adevărat?”, l-am întrebat. „Femeia nu are nimic”, ne-a spus el. I-am răspuns că avem actele și am adăugat: „Dacă nu are nimic, de ce ai adus-o cu ambulanța, la București?”. Replica lui a fost aceea că ea a avut „atac de panică”. N-am să uit niciodată asta. Am dat a doua comunicare publică, dar n-am dezmințit, ci doar am spus că asta avusese femeia și că, adusă la București, ea și-a revenit. Am spus adevărul”, a relatat Oprea pentru sursa citată.

„Sunt pro vaccinare și sunt convins și azi că aceasta era singura soluție. Colegii mei din Ministerul Sănătății erau, de asemenea, pro vaccinare și pro știință. Însă era nevoie de o comunicare onestă și profesionistă”, a mai spus el.

Colonelul Valeriu Gheorghiță a refuzat să comenteze, însă o persoană care a lucrat la CNCAV în acel moment, a declarat sub protecția anonimatului pentru „Libertatea” că „suspiciunea de paralizie temporară facială a doamnei din Vâlcea nu s-a confirmat în urma analizelor făcute la Spitalul Universitar din București. Există documente care nu-i dau dreptate lui Bogdan Oprea.”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.