Fed Cup: Victorie splendidă pentru tenisul românesc. Ne aşteaptă barajul pentru Grupa Mondială!

Echipa de Fed Cup a României a reuşit o calificare dramatică în play-off-ul pentru Grupa Mondială. Punctul decisiv al confruntării de la Galaţi a fost câştigat de Irina Begu şi Monica Niculescu în partida de dublu. 

După rezultatele aşteptate din prima zi a duelului – victoriile Simonei Halep (6-2, 6-1 în faţa Silviei Soler Espinosa) şi a ibericei Garbine Muguruza (6-3, 6-2 cu Irina Begu) -, a doua zi a început prost pentru România.

Simona Halep, a treia jucătoare a lumii, a fost zdrobită de Muguruza, locul 24 WTA, în două seturi pe care le-a controlat cu autoritate, scor 6-4, 6-3. Constănţeanca a părut foarte vulnerabilă mai ales pe propriul serviciu, fiind pedepsită de numeroase ori de returul agresiv al jucătoarei născute în Venezuela.

Muguruza a făcut 2-1 pentru Spania, iar toată povara confruntării s-a mutat pe umerii Irinei Begu. Bucureşteanca a sărit de primul hop, învingând-o uşor, în două seturi, scor 6-2, 6-4, pe Silvia Soler Espinosa, însă n-a avut deloc timp de odihnă după succes.

Begu, care a ajuns până în turul patru la Australian Open în acest sezon, după ce, la finalul anului trecut bifase o finală importantă, la Moscova, a făcut pereche cu Monica Niculescu în partida de dublu. Adversarele lor au fost Garbine Muguruza şi Anabel Medina Garrigues.

Duelul decisiv de la Galaţi n-a început bine pentru românce, care au cedat primul set cu 7-5. Begu şi Niculescu, susţinute frenetic de gălăgioşii suporteri adunaţi în patinoarul din Galaţi, transformat de organizatori într-o cochetă arenă destinată tenisului, au reuşit, însă, minunea. S-au impus cu 6-3, 6-2 în următoarele două seturi şi au obţinut o calificare uriaşă pentru România, după două ore şi jumătate de tenis pe muchie de cuţit.

Au existat şi momente destul de ciudate în timpul partidei de Fed Cup de la Galaţi. Atitudinea Alinei Tecşor, căpitanul echipei României, n-a fost deloc una potrivită, mai ales în timpul meciului pierdut de Simona Halep. Nu a existat niciun fel de comunicare, vitală într-o echipă, între cele două. De cealaltă parte, Conchita Martinez nu a încetat o clipă să-i ofere sfaturi şi încurajări Garbinei Muguruza.

Pentru România urmează barajul de promovare în Grupa Mondială a Fed Cup. Tricolorele vor întâlni, în 18 şi 19 aprilie, una dintre echipele care au pierdut în primul tur al turneului de elită în acest sezon. Sunt patru posibile adversare: Australia, Canada, Italia şi Olanda.

Au trecut 23 de ani de când România n-a mai evoluat în eşalonul de elită al tenisului feminin.