Fauci: Omicron, „aproape sigur”, nu este este mai gravă decât Delta

OTO: Engin_Akyurt/Pixabay.com
OTO: Engin_Akyurt/Pixabay.com

Epidemiologul american Anthony Fauci a declarat că ar trebui să mai așteptăm „cel puțin două săptămâni” pentru a afla dacă se dovedește că tulpina Omicron este mai mai puțin periculoasă decât Delta. Însă, potrivit acestuia, „aproape sigur”, noua tulpină nu provoacă cazuri mai grave de COVID-19.

Consilier la Casa Albă, Fauci crede că „există unele semne că poate fi chiar și mai puțin gravă” decât Delta.

„Cred că va dura încă două săptămâni cel puțin în Africa de Sud, apoi, când vom avea mai multe infecții în restul lumii, ar putea să ne ia un pic mai mult până să vedem nivelul real de severitate”, a subliniat el.

Unii experți susțin, potrivit unor noi date publicate weekendul acesta care au confirmat și alte date preliminare, că varianta Omicron a coronavirusului este mai infecțioasă dar mai puțin periculoasă.

„Trebuie să spunem asta cu multă precauție dar dacă ne uităm la informațiile disponibile, există motive să credem că varianta se răspândește repede dar poate că nu este la fel de periculoasă”, afirmă prof. Dror Mevorach, doctor la Centrul Medical al Universității Ebraice Hadssah din Israel.

Potrivit datelor publicate de oficialii din districtul Tshwane, focarul variantei Omicron din această țară, 80% din spitalizările din anterioarele două săptămâni au fost ale unor persoane cu vârsta de sub 50 de ani, vasta majoritate a acestora neavând nevoie de oxigen medical.

Acest lucru poate fi explicat în mai multe feluri, un factor putând fi vârsta mai scăzută a pacienților sau faptul că varianta Omicron a coronavirusului este mai ușoară, au dezvoltat forme ușoare ale COVID-19.
Unii experți au sugerat că dacă varianta Omicron este într-adevăr mai puțin severă ea ar putea fi tratată într-un mod asemănător cu tratarea gripei.