Fasolea lui Toni, un primar ca Obama și trena biblică. Trei lucruri nespuse la TV

FOTO: ziuaconstanta.ro
FOTO: ziuaconstanta.ro

Reporter: Ce așteptați mai mult? Fasolea sau defilarea?
Femeie: Fasolea. După aia ne uitam și la paradă… dacă mai e.

Ziua Națională a României este marcată cu parade militare, fasole cu cârnați și concerte cu formațiile și cântăreții care erau în vogă spre sfârșitul anilor `80. Sandra, Boney M sau DJ Bobo vin acum nu doar de Revelion, ci și de Ziua Națională.

Primăria din Iași a ieșit în evidență cu James Arthur și porții de fasole cu cârnați împărțite chiar de primarul intermar Mihai Chirica, înlocuitorul lui Gheorghe Nichita, suspendat pentru că are probleme penale.

„Imaginea lui Chirica punând fasole în farfurii arată că aceşti oameni chiar nu au de gând să se schimbe. Autostradă nu ştiu să facă, proiecte de investiţii mari, nu. Dar să pună fasole, pot.

Concertul a fost un eşec, a durat jumătate din cât trebuia şi au venit doar câteva mii de oameni. James Arthur a spus două lucruri: că l-au impresionat cazarea şi mâncarea”, a declarat purtătorul de cuvânt al filialei ieșene PNL, Alexandru Muraru, citat de jurnaliștii de la Ziarul de Iași.

Primarul interimar Mihai Chirica a răspuns criticilor cu privire la faptul că a ajuta la distribuirea celor 5.000 de porții de fasole de post, „opțional cu cârnați”: „La împărţirea fasolelor m-am inspirat de la preşedintele SUA, Barack Obama. Dacă şi el e bun de chelner, nu pot decât să mă simt flatat”.

Toni, omul care a dat gust Zilei Naționale. De la Geneva

În urmă cu doi ani, imediat după 1 Decembrie, primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, dezvăluia cine a dat gust Zilei Naționale. Era vorba despre fostul senator PSD Toni Greblă, iar inspirația i-a venit la Geneva.

„Este adevărat, cât am fost la Geneva, printre altele, m-am ocupat şi de relaţia cu românii stabiliţi în canton. La întâlnirile pe care le aveam, mai ales după ce s-a construit şi biserica din lemn de la Geneva, socializam după, fie la ambasadă la noi, şi preţuirea sau trecerea cea mai mare o aveau micii şi fasolea.

Apoi am participat când eram prefect la organizarea unor astfel de chestiuni în Piaţa Prefecturii. Îmi amintesc că la început le pregăteam mâncarea în unităţi militare. Eu am venit cu ideea, reţeta a fost a bucătarilor”, declara Toni Greblă, citat de Pandurul.ro.

Ce se mai poartă de Ziua Națională. Colecția BOR

Jurnaliștii de la ziuaconstanta.ro au suprins o imagine care a devenit virală pe rețelele de socializare. IPS Teodoseie, Arhiepiscopul Tomisului a venit să binecuvânteze sărbătoarea de Ziua Națională din Constanța cu o mantie roșie lungă, ținută de un preot.

Preotul Eugen Tănăsescu a declarat pentru jurnaliștii de la Constața NEWS că „originile mantiei se regăsesc în Vechiul Testament, ca simbol al virtuților dreptății și râvnei”.

„În mod practic, veșmantul clerical nu poate fi transformat în mătură, cum tot așa nici trena miresei nu este lăsată să mature ci este purtată de ajutoare. Însăși trena miresei se inspiră din mantia arhiereului, fiind considerate un element de distincție nobilă”, a mai spus preotul Tănăsescu, potrivit ctnews.ro.

Găsiți diferențele dintre cele două poze.

Posted by Dan Motanu on Wednesday, December 2, 2015

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.