Farmaciile ar putea deveni centre de testare și vaccinare anti-COVID

FOTO: MDFrescuerYouTube/Pixabay.com
FOTO: MDFrescuerYouTube/Pixabay.com

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, propune ca, în viitorul apropiat, farmaciile să devină centre de testare și de vaccinare anti-COVID. În unele țări deja există un astfel de sistem.

Nelu Tătaru, care acum este președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a venit cu această propunere după o întâlnire cu reprezentanți ai Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România și ai Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România.

„Un alt subiect de interes venit ca o propunere a fost și posibilitatea populației de a se testa în cadrul farmaciilor, cum de altfel s-a și întâmplat în anumite state din UE, precum Italia. În acest mod, cei care decid să se testeze, indiferent dacă sunt simptomatici sau asimptomatici, ar avea siguranța unui test efectuat corect, fără eroarea care poate apărea prin testarea proprie la domiciliu.

Nu putem exclude nicio discuție prin care, în viitorul apropiat, farmaciile să poată avea acces la vaccinarea populației”, a scris Nelu Tătaru pe Facebook, după întâlnirea cu cele două asociații.

Fostul ministru al Sănătății a mai discutat și despre posibilitatea ca farmaciile să ducă acasă medicamentele bolnavilor cronici și celor care nu se pot deplasa și care, de multe ori, își iau tratamentul cu întârziere.

„Am abordat un subiect extrem de important și semnalat tot mai des: dorința de a fi distribuite medicamente la domiciliu persoanelor bolnave cronic sau aflate în incapacitatea de a se deplasa pentru a-și achiziționa medicamentația. Aceste persoane sunt nevoite, în prezent, să recurgă la metode proprii pentru a avea acces la tratament. Din cauza lipsei de distribuire la domiciliu, de multe ori, această categorie vulnerabilă primește medicamentația cu întârziere sau nepăstrată în condiții optime la transport”, a mai menționat fostul ministru.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.