Facebook anunță că pleacă din Europa dacă nu poate trimite în SUA datele utilizatorilor

FOTO: geralt/Pixabay.com
FOTO: geralt/Pixabay.com

Rețeaua de socializare Facebook a avertizat că se va retrage din Uniunea Europeană dacă comisarul irlandez pentru protecția datelor va impune o interdicție de mutare a acestor date în SUA.

Vestea vine la puțin timp după ce Curtea Europeană de Justiție a decis că Facebook face prea puține pentru a proteja datele utilizatorilor de serviciile secrete americane.

Avocații rețelei de socializare spun că dacă se va impune o interdicție de transfer a datelor, compania nu va mai putea funcționa: ”În eventualitatea în care Facebook nu va putea să transfere datele utilizatorilor în SUA nu este deloc clar cum vom continua să oferim serviciile Facebook și Instagram în Uniunea Europeană”.

”Facebook nu amenință să se retragă din Europa”, a declarat avocatul Yvonne Cunnane, adăugând: ”Lipsa unui serviciu sigur și legal de transfer de date va dăuna economiei și va încetini creșterea afacerilor care se bazează pe aceste date”.

Procesul privind datele personale ale utilizatorilor Facebook din UE a început încă din 2011, când un avocat austriac pe nume Max Schrems a început să depună plângeri la comisarul irlandez pentru protecția datelor despre practicile rețelei de socializare.

Doi ani mai târziu, publicația britanică The Guardian a dezvăluit că un program al Agenției Naționale de Securitate (NSA) din SUA putea supraveghea, prin acces direct, datele obținute de Google, Facebook, Apple și alte companii americane din domeniul IT.

În aceste condiții, în 2015, Curtea Europeană de Justiție a decis că înțelegerea privind transferul de date din Europa în SUA nu mai este validă. Un alt acord între cele două părți a fost invalidat în acest an, după ce s-a descoperit că SUA nu a făcut nimic pentru a limita supravegherea cetățenilor din Uniunea Europeană.

Comisarul irlandez a trecut la fapte și a emis un ordin preliminar prin care obliga rețeaua de socializare Facebook să sisteze transferurile de date către SUA.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.