Explozia din Beirut. Nitratul de amoniu ar fi fost transportat de o navă din Moldova

FOTO: kliempictures/Pixabay.com
FOTO: kliempictures/Pixabay.com

Presa de la Chișinău scrie că încărcătura de 2.700 de tone de nitrat de amoniu, care a explodat în zona portuară din Beirut, ar fi fost transportată de nava Rhosus, în urmă cu șase ani. Aceasta era sub pavilionul Republicii Moldova și în proprietatea unui om de afaceri rus.

Potrivit Unimedia, care citează mold-street.com, scrie că în 2014, în timp ce transporta din Georgia în Mozambique circa 2.750 de tone de nitrat de amoniu, cargoul Rhosus aflat sub pavilionul Republicii Moldova a fost reţinut în portul Beirut din cauza unor grave probleme tehnice. Ulterior i s-a interzis navigarea din cauza că ar fi încălcat regulile de exploatare, iar încărcătura a fost sechestrată şi depozitată în portul Beirut.

De atunci cargoul stă abandonat în port, iar echipajul compus din ruşi şi ucraineni a fost repatriat, după ce fusese lăsat în voia sorții de angajator. Între timp, instanţele au emis la cererea creditorilor 3 decizii de sechestrare a navei.

Atât portalurile specializate, precum fleetmon, dar şi presa din Rusia (Zona Media) scriu că proprietarul este afaceristul rus Igor Grechushkin, rezident în Cipru.

Potrivit mold-street.com, care citează Secretariatul Paris MoU, Republica Moldova se află de mai mulţi ani în lista neagră, categoria risc înalt, a statelor cu nave ce încalcă normele și convențiile internaționale.

Într-o situaţia mai proastă se află țări precum Tanzania, Togo, Palau, Comores, Cambodia și Congo.

În anii 2015-2018 fost efectuate 409 de inspecții ale navelor ce plutesc cu pavilionul Republicii Moldova, iar în 69 de cazuri acestea au fost reținute.

FOTO: kliempictures/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.