Explicația șefului Poliției pentru întâlnirea cu liderii clanului Duduianu

Șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, a făcut declarații cu privire la o întâlnire pe care a avut-o cu liderii clanului Duduianu. „Nu am negociat siguranța cetățenilor”, a spus Liviu Vasilescu.

Explicațiile au venit la cererea președintelui Klaus Iohannis, după ce au apărut imagini în care șefi ai Poliției apar la o întâlnire cu membrii clanului.

„Cred că aceste chestiuni pot fi explicate cel mai bine de cei în cauză, șefii Ministerului Administrației și Internelor și șefii Poliției. Și atunci se vor lămuri lucrurile și în spațiul public”, a răspuns președintele Klaus Iohannis unei întrebări legate de aceste imagini.

Președintele a mai spus că i-a cerut ministrului de Interne Marcel Vela explicații privind acest incident.

„Încep prin a vă comunica că a fost o acțiune legală care viza siguranța cetățeanului. Deși contestată, a fost un succes. Nu am avut multe persoane pe stradă. Pentru mine, sănătatea oamenilor a cântărit mai mult decât faptul că acțiunea ar putea fi interpretată greșit.

Noi, polițiștii, avem de-a face cu oameni certați cu legea. Primele arme sunt prevenirea, dialogul și nu direct pistolul. Nu am negociat și nu o să negociez niciodată siguranța cetățeanului și demnitatea polițistului”, a declarat chestorul Vasilescu.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a declarat că evenimentele din București au fost în permanență monitorizate de mai multe structuri din cadrul MAI.

„Existau date și informații că la procesiunea din 9 august erau așteptate 3000 de persoane. Această situație putea conduce la răspândirea cazurilor de coronavirus. De asemenea, exista riscul de a se produce acte de violență.

În săptămâna respectivă, MAI a organizat acțiuni pentru descurajare. Din păcate, sâmbătă 8 august, nu am putut continua în același mod. Instanța a respins 33 de percheziții. În acest context am solicitat devansarea funerariilor. Modul în care ne-am îndeplinit misiunea a fost asumat și legal pentru a nu periclita sănătatea sau siguranța cetățenilor. În nicio clipă, Poliția Română nu a negociat siguranța cetățenilor cu nicio persoană. Nu s-a negociat nici aplicarea legii”.

Întâlnirea cu membrii clanului Duduianu a avut loc înainte de înmormântarea lui Florin Mototolea, zis Emi Pian, liderul acestora, în vârstă de 39 de ani.

Trupul neînsuflețit al lui Emi Pian a stat o săptămână în casa familiei, timp în care s-au perindat sute de prieteni și apropiați, fără respectarea normelor de distanțare și fără a repecta legea privind numărul de persoane care pot participala o atfel de adunare. Poliția a supravegheat din stradă toată această perioadă, fără a interveni.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.