Experții în sănătate ne sfătuiesc cu privire la dezinfectarea corectă a gadget-urilor

Coronavirusul ne-a perturbat tuturor viața în moduri diferite. Mai multe organizații la nivel mondial au anulat conferințe și evenimente, iar diferite municipalități au instruit locuitorii să practice distanțarea socială și să rămână acasă ori de câte ori este posibil. Dacă a existat totuși un avantaj, acela este că suntem cu toții mult mai conștienți de igiena personală și de igiena obiectelor pe care le folosim zi de zi. Autoritățile sanitare au sfătuit publicul să practice bune tehnici de igienizare, cum ar fi spălarea mâinilor cu săpun, abținerea de la atingerea feței și tușitul în coate. O altă modalitate de a menține o igienă bună? Menținerea obiectelor noastre curate.

Telefoanele, laptopurile și alte dispozitive electronice sunt cu noi peste tot, de la băi la autobuze, până la bucătării și restaurante, ceea ce înseamnă că și ele ar trebui dezinfectate dacă vrem să păstrăm igiena personală corectă. Suprafețele frecvent atinse sunt vulnerabile la o contaminare crescută care se poate răspândi la mâini și apoi la punctele de intrare ale corpului unde apare infecția, cum ar fi ochii, nasul și gura.

Potrivit CDC, transmiterea virusului COVID-19 de pe suprafețe nu a fost încă documentată – este mult mai frecventă prin picături respiratorii sau contact direct cu omul. Dar, CDC sugerează curățarea oricăror suprafețe la fel, deoarece virusul poate dura de la ore la câteva zile pe anumite materiale. Studiile efectuate au arătat că virusul COVID-19 poate dura până la 24 de ore pe carton și două până la trei zile pe plastic și oțel inoxidabil. De aceea suntem sfătuiți să curățăm suprafețe vizibil murdare urmate de dezinfectare ca o măsură de bună practică pentru prevenirea COVID-19 și a altor boli respiratorii virale în gospodării și în mediul comunitar.

Mesajul este clar: trebuie să curățați gadgeturile pe care le folosiți des. Aceasta include telefonul și, pentru unii dintre voi, laptopul sau tastatura, de asemenea. Acest lucru ar trebui făcut oricum, nu doar pentru că suntem în pandemie și există riscul infectării cu noul virus.

Curățarea laptopului este foarte asemănătoare cu curățarea telefonului; începeți cu o cârpă uscată fără scame și treceți la o cârpă ușor umezită pentru a șterge ecranul. Pentru o curățare mai profundă, igienizantă, producători precum Apple și Lenovo au recomandat utilizarea șervețelelor dezinfectante atât pentru afișaj, cât și pentru tastatură. Dacă este o tastatură externă, puteți utiliza și aer comprimat pentru a elimina particulele de praf, deși acest lucru nu va ucide germenii.

Prea puțină lume acordă atenție curățării corecte de genți laptop, deși și acestea pot sta pe suprafețe contaminate, căci sunt puse oriunde ne vine la îndemână. O idee este să nu le plasați în locuri murdare. Iar dezinfectarea acestora cu șervețele umede cu dezinfectant este cea mai simplă soluție.

Cea mai bună soluție pentru a vă curăța telefonul va diferi de la producător la producător, dar există câteva instrucțiuni generale. Evident, primul lucru de făcut este să îndepărtați orice carcasă de protecție, precum și să deconectați orice cabluri. Pentru curățarea generală, aproape toți producătorii sugerează ștergerea ușoară a telefonului cu o cârpă moale, fără scame. Producătorii sugerează utilizarea unui material din microfibră sau a unei cârpe de curățare a obiectivului camerei, de exemplu. Dacă telefonul este puțin mai sumbru decât în ​​mod normal, puteți folosi o cârpă umedă pentru a șterge pata, având grijă să evitați excesul de umezeală să intre în orificiile deschise.

Ștergerea simplă a telefonului nu va scăpa de germeni. Puteți folosi o cârpă umezită în săpun, însă trebuie să acordați mare atenție să nu intre apă în orificiile telefonului. Pentru un mod și mai ușor de igienizare a telefonului, puteți utiliza șervețele de dezinfectare. Atenție, ni s-a recomandat să nu folosim șervețele alcoolice pe telefoanele noastre, deoarece acestea ar putea elimina învelișul oleofob care previne petele de amprentă. Dar recent, se pare că au fost declarații de la producători conform cărora este în regulă să folosiți șervețele de alcool izopropilic la 70% sau șervețele de dezinfectare, atâta timp cât nu au înălbitor. Google și Samsung au recomandări similare, de asemenea.

O opțiune alternativă este de a cumpăra un produs de dezinfectare UV, care utilizează lumina UV-C pentru a vă „curăța” telefonul în doar zece minute. Lumina UV-C este eficientă împotriva unei game largi de germeni și oferă o opțiune pentru dezinfectarea telefonului fără utilizarea substanțelor chimice. Deși acest lucru ar putea fi adevărat, nu este clar dacă acest lucru a fost testat cu virusul COVID-19. În plus, aceste produse igienice UV tind să fie foarte scumpe și nu par a fi mai eficiente decât simpla utilizare a șervețelelor.

În ceea ce privește frecvența cu care ar trebui să recurgeți la curățarea ecranelor, depinde. Totuși, așa cum suntem sfătuiți să ne spălăm pe mâini zilnic, cât mai des, dezinfectarea obiectelor cu care intrăm des în contact poate fi făcută zilnic. De exemplu, puteți să dezinfectați dispozitivele mai întâi și apoi să spălați mâinile, înainte de masă.

Evitați aceste lucruri când dezinfectați ecranele:

Evitați pătrunderea umezelii în orificii sau orificii.

Evitați produsele de curățat geamurile, produsele de curățat pentru uz casnic, spray-urile cu aerosoli, solvenții, amoniacul, substanțele abrazive sau produsele de curățare care conțin peroxid de hidrogen.

Evitați înălbitorul în special.

Evitați cârpele și materialele abrazive, cum ar fi prosoapele de hârtie.

Evitați scufundarea produselor într-o soluție de curățare.

Evitați ștergerea excesivă care ar putea deteriora produsul.

Păstrați-le curate

În afară de a vă menține telefonul și laptopul curate în conformitate cu instrucțiunile de mai sus, există câțiva pași suplimentari pe care îi puteți face pentru a vă asigura o igienă adecvată a dispozitivelor. O modalitate de a vă menține telefonul curat este să vă mențineți mâinile curate înainte de utilizare și să evitați împărțirea electronicelor cu alții. Evitarea contactului cu fața este o altă abordare pentru a rupe ciclul de transmitere a germenilor. Așadar, încercați, când vorbiți la telefon, să nu îl lipiți de ureche. Este și mai sănătos în ceea ce privește posibilele radiații.

Totuși, ceea ce s-ar putea dovedi mai greu de făcut este pur și simplu să nu le atingeți la fel de mult. Experții sugerează să nu folosiți telefonul sau laptopul în timp ce mâncați sau în timp ce vă aflați la toaletă. Trebuie să fim conștienți și de locurile în care ne așezăm dispozitivele și cu cine le împărțim, deoarece și acestea se pot infecta și pot fi contaminate.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.