Experți: Pandemia se va putea încheia în 2022

FOTO: mariohagen/Pixabay.com
FOTO: mariohagen/Pixabay.com

Oamenii de știință analizează posibilitatea ca, de anul viitor, pandemia de Covid-19 să se încheie, potrivit interviurilor făcute de Reuters cu zeci de experți de top în sănătate.

Potrivit estimărilor specialiștilor, primele țări care vor ieși din pandemie vor avea o combinație de rate mari de vaccinare și imunitate naturală printre cei infectați coronavirus. Aceste țări ar putea fi SUA, Marea Britanie, Portugalia și India. Însă, avertizează aceștia, SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil cu mutații ce apar în urma infectării populațiilor nevaccinate.

Niciunul dintre experți nu exclude în totalitate ceea ce unii au numit „un scenariu apocaliptic” în care virusul are mutații până la punctul în care evită imunitatea cu greu căpătată. Însă sunt încrezători că multe țări vor lăsa în urmă ce e mai rău din pandemie în 2022.

„Credem că între acest moment și sfârșitul lui 2022 este punctul în care vom controla acest virus…când vom putea reduce semnificativ boala severă și moartea”, spune Maria Van Kerkhove, epidemiolog în fruntea acțiunii de combatere a Covid-19 de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„Tranziția va fi diferită în fiecare loc din cauză că va fi condusă de cantitatea de imunitate din populație, obținută în urma infectării naturale și, desigur, distribuția vaccinului, care este variabilă…de la regiune la regiune, de la țară la țară”, spune Marc Lipsitch, un epidemiolog de la Școala T.H. Chan pentru Sănătate Publică de la Harvard.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.