Expert în sănătate publică: ”Efectul vaccinurilor se va vedea abia în valul 4, la toamnă”

Răzvan Cherecheș
Răzvan Cherecheș

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, a declarat că de vină pentru creșterea numărului de cazuri noi de coronavirus în România ar fi implementarea defectuoasă a măsurilor de carantină.

„Pentru valul de acum, măsurile care ne vor salva sunt aceleași: testare cât mai extinsă, și aici vedem că nu reușim nicicum să creștem numărul de teste, anchete epidemiologice, vedem că nici cu astea nu reușim să ne descurcăm, și restricțiile, respectiv purtarea măștii, evitarea aglomerărilor, ventilație”, a declarat Cherecheș la TVR.

„Din nefericire, vaccinurile nu ne protejează de acest val, de valul 3. Efectul vaccinurilor se va vedea abia pentru valul 4, care va începe din toamnă. Pentru că abia atunci vom avea un număr suficient de mare de persoane care au fost vaccinate și care nu vor mai fi expuse în acest fel”, a mai spus specialistul în sănătate publică.

”Trebuie să fim foarte clari – motivul pentru care vom ajunge la o carantină, dacă se va ajunge acolo, va fi din cauză că nu se respectă regulile, autoritățile nu reușesc să transmită un mesaj clar – de ce trebuie purtată masca în continuare”, a adăugat Cherecheș.

Acesta a spus și cât timp trebuie susținut efortul de prevenție:

„Dar trebuie să fie foarte clar: mai avem două luni, deci trebuie să mai strângem din dinți încă două luni, până începe luna mai, până începe să se încălzească vremea, și din acel moment, din cauză că ieșim afară, se deschid geamurile, se ventilează spațiile mai bine, va începe să scadă încet-încet rata de transmitere a virusului. Peste vară vom avea din nou relaxare”.

”Doar în condițiile în care avem carantină pe hârtie, pe model românesc, și de fapt, în realitate, nu este implementată corespunzător de către poliția locală și de către autoritățile locale, în aceste condiții, numerele vor continua să crească”, a adăugat Cherecheș pentru sursa citată.