Experiența încântătoare avută de un pacient într-un spital de stat din România

FOTO: orzalaga/Pixabay,com
FOTO: orzalaga/Pixabay,com

Un pacient povestește, într-o postare pe Facebook, despre experiența pe care a avut-o în Spitalul „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” din Capitală, unde s-a internat după ce s-a decis să nu mai amâne „o intervenție chirurgicală minoră”.

Ionuț Vlad povestește că la internare a venit să îl preia „o infirmieră tare caldă”, care s-a purtat cu el ca o bunică, după ce l-a văzut că nu prea e „plimbat prin spitale”.

„Salonul, absolut decent, 3 paturi, baie împărțită cu încă un salon dar totul curat. Au venit pe capul meu 3 asistente tinere, foarte binevoitoare și profi, una completa chestionar, alta punea branula, alta EKG. Nu știu în restul spitalului, dar la mine pe secție este o atmosfera pozitivă de azi dimineață. Totusi, toată lumea știe ce are de făcut și își dă silința.

În blocul operator, la fel, toată lumea spirt dar cu glumele la purtător. Stăteam în camera preoperatorie cu un tip prapastios, vine medicul „aoleu, sunteți doi? Întrați amândoi odată? Sper sa fiu atent sa tai ce trebuie la fiecare, să nu vă încurc”. Vine o asistentă, mă întreabă cum sunt, îi spun că îmi e foame, vreau o pizza, zice că și ea vrea, merg în toga de pe mine sau îmi dă o pelerina până la restaurant?”, povestește Ionuț Vlad pe contul lui de Facebook.

Apoi, continuă povestea Ionuț Vlad, o atitudine pozitivă a simțit și în după operație și apoi la ATI.

„În sala de operații, fiecare era în filmul lui, fără glume inițial. Apoi, atmosfera s a destins. Anestezista vine și se uita la mine cu ochi calzi și îmi pune mâna pe umăr, vede ca sunt amuzat, mă întreabă dacă chiar sunt sau mimez. Îi spun că sunt sincer, atunci se destinde și ea și îmi explică cu lux de amănunte ce are ea de făcut și cum o să fie pentru mine. La finalul intervenției, medicul îmi spune că a terminat, îmi zâmbește, spune că ne vedem mâine și îmi urează o zi ușoară.

La ATI, am stat câteva ore, inițial mi s-a făcut rău de la anestezie, au apărut instant medicul și 3 asistente care s-au purtat exemplar până mi-am revenit. Ulterior, la jumătate de oră veneau să mă întrebe cum mă simt, chiar dacă era totul afișat pe monitor. Le-am rugat să îmi facă o glucoză pentru că îmi e foame, s-au ocupat rapid. Până în salon m-a dus un tânăr foarte amuzant și binedispus. Îl întreb cum reușește, mai ales că lucrează pe ATI, îmi răspunde prompt că nu îl ajută cu nimic să fie încruntat.

Întors în salon, am încercat să negociez o banană cu medicul de gardă, mi-a explicat frumos de ce nu e indicată mâncare solidă până mâine. M-am ales cu un iaurt. Eu, inocent, spun ca nu mi-au adus și lingura, asistenta se uita zâmbind la mine și spune că trebuia să vin de acasă cu ea, aici nu se dau. Dar că se duce să caute una pe la chirurgie. Vine după 15 minute cu o lingură. Ceva mai devreme a venit o altă asistentă care mi-a spus că dacă am nevoie de orice, să apăs pe butonul de la pat”, mai povestește pacientul.

Acesta mai spune și că absolut nimeni nu i-a lăsat senzația că așteaptă ceva, „fie bani sau o atenție”.

„Am scris toate astea pentru că, în general, am o părere execrabilă despre sistemul de sănătate de stat din România. Însă mi se pare important să semnalăm și când întâlnim situații cand lucrurile stau altfel, când sunt… firești pentru anul în care suntem. Să arătăm că nu e imposibil.

Cu excepția anumitor finisaje și poate dotări ceva mai vechi, azi nu am simțit nicio diferență față de un spital privat. Și nu, nu sunt privilegiat, am 2 oameni simpli în salon, din provincie, cu care se poartă la fel. Aceeași situație și la ATI. Unul dintre colegii de celulă a mai fost, l-am întrebat dacă și cui a dat până acum, mi-a zis că niciodată nici măcar un leu. Oameni implicați și dedicați. O picătură într-un ocean. Dar este”, își încheie postarea Ionuț Vlad.

Înainte de a pleca din spital, Ionuț Vlad spune că le-a mulțumit medicului, asistentelor și infirmierelor. Medicul „s-a fâstâcit” și i-a mulțumit pentru cuvinte, asistentele i-au „zâmbit larg”, iar infirmierei care l-a condus până la ieșire i-a spus că l-ar fi strâns în brațe, dar nu are voie. „La ieșire, s-a uitat lung și mi-a strigat „te pupă, mama!”

Suma totală cheltuită a fost de 10 lei, coplata pentru care a primit chitanță.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.