Evaluare Națională. Ce subiecte au primit elevii la Limba Română

Foto: ziuaconstanta.ro
Foto: ziuaconstanta.ro

Elevii care au absolvit clasa a VIII-a au susținut astăzi proba examenului de Limba și literatura română la Evaluarea Națională.

La primul subiect au primit două texte epice, un fragment din opera Limir-împărat de Ioan Slavici și Deșertul pentru totdeauna de Octavian Paler.

Viitorii absolvenți au avut de spus, printre altele, două cuvinte din câmpul lexical al fructelor și au avut de stabilit dacă sunt adevărate sau false mai multe enunțuri privind cele două texte suport.

De asemenea, elevii au avut de realizat un text argumentativ legat de importanța respectării regulilor.

La subiectul al doilea elevii au avut de făcut o caracterizare de personaj (textul Limir-împărat).

Profesoara de Limba și literatura română Mihaela Apetrei spus că subiecte nu au fost ușoare.

 „Partea de gramatică nu este banală, ba chiar urmărește unele capcane (imperativul negativ al lui „a face” și acel „dragi”). Dar mai sunt și altele. (…) Una peste alta, deși absolut tot ce conține subiectul de examen a fost cuprins în testele de antrenament (deci nu avem elemente surpriza, și asta e bine), complexitatea în sine a exercițiilor respecta o scala crescătoare de dificultate, care va permite și diferențierea elevilor – asa cum e firesc, de altfel”, a declarat Mihaela Apetrei, pentru adevarul.ro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.