Eşti pregătit de vacanţă? Iată 3 cărți pe care să le citești vara asta

cărți de vacanță
Foto: Shutterstock

Haine, parfumuri, bijuterii, cosmetice, accesorii și alte obiecte așteaptă să fie frumos aranjate în bagajul de călătorie pentru o vacanță de neuitat.

A venit în sfârșit acea perioadă a anului mult așteptată și, pe măsură ce vacanța se apropie, îți e tot mai greu să te concentrezi la locul de muncă? Aștepți cu nerăbdare zilele de concediu în care să te bucuri de soare, de nisipul fierbinte și de serile pline de distracție în compania prietenilor? Visezi să te odihnești pe plajă, devorând fiecare capitol dintr-o nouă carte? Dacă n-ai apucat până acum să întocmești lista de lecturi pentru vara asta, iată câteva recomandări care ți-ar putea fi de folos:

1. „Orașul fetelor“, de Elizabeth Gilbert

 

Volumul memorialistic „Mănâncă, roagă-te, iubește“, scris de Elizabeth Gilbert, a fost un succes încă de la publicare, în 2006, și, odată cu ecranizarea sa, în 2010, popularitatea cărții a crescut. Numele autoarei este asociat cu acest volum memorialistic, dar scriitoarea americană s-a impus în lumea editorială și prin cărți de ficțiune. Cel mai recent roman al său, „Orașul fetelor“, spune o poveste de dragoste aparte, pe fundalul lumii teatrului newyorkez din anii ‘40. Naratoarea, Vivian, o newyorkeză ajunsă la vârsta de 95 de ani, privește în urmă la propria tinerețe cu un amestec de bucurie și regret. O combinație de senzualitate, scandal și distracție, „Orașul fetelor“ este unul dintre acele romane pe care nu le poți lăsa din mână. Cartea a apărut în limba română la editura Humanitas.

2. „Ceva în apă“, de Catherine Steadman

 

Thrillerul psihologic „Ceva în apă“ este romanul de debut al actriței engleze Catherine Steadman. Devenit rapid un bestseller internațional, romanul prezintă povestea a doi tineri proaspăt căsătoriți a căror viață se schimbă în luna de miere. Erin este realizatoare de filme documentare, iar Mark este investitor bancar. Cei doi pleacă în luna de miere pe insula tropicală Bora Bora, iar cand fac scuba diving găsesc ceva în apă și trebuie să ia o hotărâre periculoasă. Primul roman al actriței Catherine Steadman, „Ceva în apă“, a fost publicat în limba română la editura Nemira și se numără printre cărțile potrivite pentru vacanță.

3. „Învățare“, de Tara Westover

 

Una din cărţile preferate ale fostului preşedinte american Barack Obama, recomandată de cofondatorul Microsoft, Bill Gates, şi unul dintre cele mai bune volume ale anului 2018 în topul New York Times, romanul memorialistic „Învățare“, de Tara Westover, a fost publicată în limba română la editura Publica.

Tara Westover și familia ei au crescut pregătindu-se pentru sfârşitul lumii. Scriitoarea s-a născut în Idaho în 1986, dar ziua exactă nu o cunoaşte, pentru că venirea ei pe lume nu a fost înregistrată oficial. În copilărie nu a avut documente școlare pentru că nu a fost niciodată la cursuri, nici acte medicale, pentru că tatăl ei nu credea în spitale. La 16 ani, Tara Westover a înțeles că trebuie să plece de acasă şi aşa a descoperit cât de importantă este învăţătura.

Scriitoarea Sarah Perry a descris „Învăţare“ ca fiind „o poveste curajoasă despre dragoste și violență, despre forța legăturilor de sânge și puterea imaginației și despre o tânără femeie ale cărei inteligență, cunoaștere de sine și îndrăzneală luminează fiecare pagină“. Dacă ești pasionat de povești și te atrag cărțile de memorialistică, cartea Tarei Westover nu ar trebui să-ți lipsească din bagajul de vacanță.

Dacă te-am convins să iei cu tine în concediu măcar una dintre aceste cărți, așteptăm să împărtășești cu noi impresiile după lectură. Spor la citit!

Foto: Shutterstock