Ești mai inteligent decât un copil de clasa a 8-a? Două probleme prin care poți afla

Oamenii din lumea întreagă iubesc problemele de matematică și de logică, iar Nicholas Kristof de la New York Times, câștigător a două premii Pulitzer, le-a propus cititorilor săi două probleme interesante.

Autorul vrea să le arate conaționalilor săi cât de slab pregătiți sunt elevii de clasa a 8-a din Statele Unite față de elevii de aceeași vârstă din Singapore.

Nicholas Kristof a publicat în New York Times o problemă de logică  și una de matematică, iar amândouă le creează probleme elevilor de clasa a 8-a. Răspunsul pare atât de firesc în momentul în care îl afli, însă e mai dificil până atunci.

Iată cele două probleme:

„Ești în închisoare cu două uși. Una te duce către libertate, cealaltă către execuție. Mai există doar 2 oameni în încăpare, unul spune mereu adevarul, în timp ce celălalt mereu minte. Nu știi care dintre ei minte și care spune adevărul, însă ei știu asta despre celălalt.

Poți să pui unuia dintre ei o singură întrebare. Desigur, nu vei ști dacă vorbești cu cel care e mereu sincer sau cu cel mincinos. Așadar, ce întrebare simplă pusă unuia dintre ei îți va permite să îți dai seama care este ușa corectă care îți va permite să scapi?”

Kristof are și o astfel de problemă interesantă, la care doar 7% dintre americanii de clasa a 8-a au răspuns corect. În contrast cu americanii, 53% dintre elevii de clasa a 8-a din Singapore au răspuns corect.

„O bucată de lemn are 40 de centimetri, este tăiată apoi în 3 bucăți. Lungimile sunt de 2x-5, x+7 și x+6. Care este lungimea celei mai mari bucăți?”

Vă așteptăm răspunsurile, în secțiunea de comentarii.

Recomandările editorilor GreatNews:

O problemă de matematică a pus în dificultate milioane de oameni

Test de inteligență. O problemă de logică cu ouă de Paşte

TEST. Problema de clasa a II-a pe care puţini adulţi o pot rezolva

Test de cultură generală. Recunoașteți animalele din imagine

Cât de bine stăpâneşti limba română. Test online

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.