Cât de bine stăpâneşti limba română | Test online

FOTO: janeb13/Pixabay.com
FOTO: janeb13/Pixabay.com

Testul, compus de noi, conţine 20 de întrebări care vă testează cunoştinţele de limba română (gramatică şi vocabular). Sub întrebări găsiţi răspunsurile corecte şi interpretarea rezultatului.

1. Alegeţi enunţul corect dintre următoarele:

a. Scenaristul avea la dipoziţie decât 11 zile pentru a termina piesa

b. Băiatul al cărei pisică a dispărut îşi caută animalul de cinci zile

c. Elevul a intrat la oră odată cu profesorul

2. Alegeţi enunţul greşit dintre următoarele:

a. La farmacie, a cerut un medicament pentru ameliorarea durerii

b. Întrucât copilul dormea, a fost nevoită să dea sonorul la minimum

c. Cel mai bine plătită sportivă este o jucătoare de tenis de câmp

3. Găsiţi sinonimul potrivit pentru „fortuit”

a. forţat

b. inopinat

c. inopinant

4. Despărţirea corectă în silabe a cuvântului „sculptură” este:

a. scul-ptu-ră

b. sculp-tu-ră

c. sculpt-u-ră

5. Atunci când vorbim de o unitate de măsură, pluralul de la „lux” este:

a. luxe

b. luxuri

c. lucşi

6. Ce figură de stil găsim în formularea „noapte albastră”?

a. epitet

b. metaforă

c. oximoron

7. Două cuvinte care se scriu identic, dar se pronunţă diferit se numesc:

a. omofone

b. paronime

c. omografe

8. În construcţia „Marian are de făcut două prezentări pentru mâine”, verbul „a face” apare la modul:

a. conjunctiv

b. participiu

c. supin

9. Construcţia „micul om mare” este un exemplu de:

a. antiteză

b. oximoron

c. eufemism

10. Cum se numeşte procedeul prin care, din literele unui cuvânt, se formează un altul:

a. amestecare

b. metagramare

c. anagramare

11. Dintre următoarele cuvinte, alegeţi-l pe acela care este palindrom:

a. iatac

b. cotoi

c. caiac

12. Câte sunete are cuvântul „sfinx”:

a. 6

b. 5

c. 7

13. „Fulie” înseamnă:

a. Roată specială cu şanţ pe circumferinţa exterioară, pe care se montează o frânghie sau o curea pentru a transmite o mişcare circulară

b. Podoabă de pietre preţioase

c. Piesă metalică în care se fixează becul electric şi care asigură contactul becului cu reţeaua electrică

14. Alegeţi construcţia corectă:

a. Poliţia i-a poprit averea până la finalizare anchetei

b. Poliţia i-a proprit averea până la finalizare anchetei

c. Poliţia i-a pus proprire pe avere până la finalizarea anchetei

15. Alegeţi seria ale cărei cuvinte se trag din limba latină:

a. viaţă, corp, minte, sănătate

b. casă, masă, preot, pantof

c. castron, furculiţă, covor, scaun

Răspunsuri corecte

1. c
2. a
3. b
4. b
5. c
6. a
7. c
8. c
9. b
10. c
11. c
12. a
13. b
14. a
15. a

Interpretarea rezultatelor

0-6 răspunsuri corecte – nivel scăzut de cunoaştere a limbii

7-11 răspunsuri corecte – nivel mediu de cunoaştere a limbii

12-15 răspunsuri corecte – nivel avansat